Як українці ставляться до грошей: половині українців не вистачає зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українці ставляться до грошей: половині українців не вистачає зарплати

Особисті фінанси
677
Більшість українців вважають, що гроші дають їм свободу і відчуття безпеки — про це свідчать дані соцопитувань. Так, група “Рейтинг” провела дослідження: протягом тижня опитали 2 тисячі респондентів у віці від 18 років з усіх куточків країни.
Як показало соцопитування, сприйняття грошей безпосередньо залежить від регіону проживання людини. “Думка про те, що гроші — це статус і влада, більше від інших підтримують на сході. У той час як мешканцям півдня та центру більше імпонує думка про те, що гроші потрібно контролювати та економити. Цікаво, але на заході найменше вважають, що гроші дають свободу і почуття безпеки”, — зазначають автори дослідження. Психологи пояснюють це тим, що східні регіони традиційно були найбагатшими, а гроші — основним мірилом. “А ось в центральних областях через активні економічні процеси підвищена усвідомленість фінансової діяльності — треба орендувати квартири, платити за кредитами, страхування та інше. Бо тут люди більше схильні до контролю та економії”, — говорить психолог Лілія Вороніна.
Крім того, дослідження показують: молодь втричі частіше поділяє думку, що гроші — це імідж і повага. А от пенсіонери в два рази частіше сприймають гроші як зло. “Жінки, порівняно з чоловіками, більше схильні до думки, що гроші потрібно економити і контролювати”, — зазначають соціологи. Психологи пов’язують це з тим, що жінки традиційно займаються в сім’ях контролем фінансів. “Що стосується вікових категорій, то результати опитування показують, що молодь об’єктивніша у сприйнятті реальності. У той час як літні люди чутливіші до політичних скандалів, обурені соціальною нерівністю і відрізані від грошових потоків — тому гроші для них асоціюються з агресією”, — пояснює Вороніна.
Тим часом 12% опитаних українців вважають, що багатим бути соромно, а от в тому, що соромно бути бідним, впевнені 31% респондентів. При цьому найбільше своїй бідності соромляться жителі східних регіонів. “Тут позначається військовий конфлікт на Донбасі. Зарплати там завжди були вищі, ніж по країні в середньому, та і пенсії теж. Тепер же в умовах війни людям особливо важко змиритися з нестатками, — вважає психолог. — А ось багатства народ соромиться в основному тому, що зараз у суспільстві все розлючені, зростає розрив між бідними і багатими. І людина не хоче привселюдно кричати про свої немаленькі доходи”.
Цікаво, що половина опитаних (52%) погодилися з тим, що багаті люди можуть бути успішними та ефективними політиками. “На сході і заході більше тих, хто вважає, що багаті люди можуть бути політиками. Чим молодші респонденти, чим вищий рівень їхньої освіти і рівень доходів, тим більше вони схильні розділяти це твердження”, — кажуть у “Рейтингу”. Психологи пояснюють це тим, що молодь вважає, що людина, яка змогла заробити гроші для себе, буде ефективним управлінцем для країни.
Як українці ставляться до грошей: половині українців не вистачає зарплати
Половині українців не вистачає грошей
Згідно з результатами дослідження, 40% опитаних хотіли б, щоб оточуючі вважали їх багатими людьми, і приблизно така ж кількість (41%) — навпаки, проти обману. При цьому довше працювати для отримання додаткового доходу готові лише половина респондентів — 56%. “Таких людей найбільше виявилось на заході, а найменше у східних регіонах, — зазначають автори дослідження. — При цьому, чим молодші респонденти і чим вищий рівень їхнього доходу, тим більша серед них готовність працювати понаднормово. У гендерному питанні тут лідирують чоловіки”.
Тим часом більше половини українців (56%) твердо впевнені в тому, що їм недостатньо їхньої зарплати, 27% кажуть, що грошей більше бракує, ніж вистачає, і лише 14% — повністю задоволені своїм доходом. “На Заході трохи більше людей, яким достатньо зароблених грошей, у порівнянні з іншими регіонами”, — говорять автори опитування. Психологи пояснюють це тим, що мешканці Західної України менше зациклені на матеріальних цінностях.
Ірина Крикуненко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас