НБУ пропонує проводити стрес-тестування держбанків кожні півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує проводити стрес-тестування держбанків кожні півроку

Казна та Політика
170
Вища експертна рада при Раді Національного банку України (НБУ) вважає за необхідне проводити стрес-тестування держбанків кожні півроку.
Відповідна пропозиція міститься в переліку рекомендацій Кабінету міністрів і правлінню НБУ до розробки стратегії розвитку держбанків, сформованому експертною радою під час чергового засідання 24 березня 2017 року та оприлюдненому на веб-сайті центробанку.
Як стратегічні цілі держбанків експертна рада рекомендує зосередити увагу на реалізації конкурентних переваг фінустанов, оптимізувати їх мережу та консолідувати стратегічні цілі для відновлення кредитування економіки.
У той же час для підвищення якості управління активами та пасивами експертна рада рекомендує проводити консорціумне кредитування економіки, обмежити концентрацію кредитного ризику у великих позичальників, узгоджувати політику залучення грошових коштів і запровадити єдиний механізм управління токсичними активами.
Крім того, для обмеження монопольного впливу держбанків, які сконцентрували 60% депозитів населення, експертна рада пропонує поглиблювати спеціалізацію держбанків, провести їх приватизацію з вигодою для держави, а ті, які не можуть бути приватизовані, підготувати до злиття.
Що стосується приватизації та капіталізації, експертна рада пропонує проводити централізовану розробку інструментів для залучення додаткових капіталів (субкредиту, депозитні розписки, народне IPO та інші).
Низка пропозицій стосується зміни корпоративного управління в держбанках, в тому числі зміни порядку формування наглядових рад і створення нових комітетів при наглядових радах: стратегії і розвитку, аудиту та ризиків, призначення та винагороди.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас