Українцям платитимуть гроші за зданих правоохоронцям корупціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям платитимуть гроші за зданих правоохоронцям корупціонерів

Казна та Політика
5407
Українців хочуть зацікавити «стукати» на несподівано розбагатілих громадян. Якщо у потенційного інформатора є дані про причетність таких осіб до корупційних схем, йому обіцяють винагороду в розмірі 10% від можливої ​​суми збитків, які завдав або міг би завдати державі нечистий на руку чиновник.
Законопроект №6225, що містить таку пропозицію, нещодавно зареєстрований у Верховній Раді.
У пояснювальній записці до документа наголошується, що грошова винагорода дозволить стимулювати українців активно «здавати» корупціонерів владі. І наводяться наступні приклади: США за останні 20 років змогли отримати $35 млрд. з вкрадених грошей. А тамтешня комісія з цінних паперів тільки за рік виплатила інформаторам понад $14 млн.
Передбачається, що виплачувати українцям гроші за корупціонерів буде Національне агентство з питань запобігання корупції. Отримавши «сигнал», воно протягом 30 днів зможе перевірити правдивість цієї інформації і оцінити суму реальних або можливих державних збитків, від якої власне, залежить і «премія» інформатору. Анонімні доноси преміюватися не будуть.
Сума, яка необхідна у випадку прийняття законопроекту, не називається. Зазначається лише, що додаткове фінансування з держбюджету знадобиться. Профінансувати ці витрати можна за рахунок $54 млн., виділених Україні в цьому році на реформи і боротьбу з корупцією, йдеться в пояснювальній записці.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас