У бійців АТО і переселенців з'явилася можливість купувати квартири за півціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У бійців АТО і переселенців з'явилася можливість купувати квартири за півціни

Нерухомість
3404
Депутати прийняли закон, за яким учасники АТО, а також вимушені переселенці зможуть купувати квартири за півціни. Другу половину їм компенсує держава. Другий варіант – брати іпотечний кредит під пільгові відсотки, всього 7% річних. Втім, експерти сумніваються, що ця програма запрацює, а от бажаючих отримати пільгове житло стане набагато більше.
Зароблять держбанки
Згідно з новим законом, кожен з пільговиків може розраховувати на 21 кв. м плюс 10,5 кв. м на сім’ю. Тобто компенсацію будуть платити з цього розрахунку. Якщо ж в родині два переселенця, то вони можуть претендувати на 42 кв. м плюс 10,5 кв. м. Більш точний механізм – кому і як будуть надаватися пільги – повинен розробити Кабмін, і тільки після цього закон може запрацювати.
Як розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, навряд чи комерційні банки погодяться видавати іпотечні кредити під 7% річних.
«У більшості з них річні ставки непідйомні – до 25%. А в Україні за законом не можна зобов’язати комерційні банки видавати кредити під фіксований відсоток. Тому не виключено, що комерційні банки будуть шукати будь-які шляхи для відмови в кредиті. Інша справа, державні банки, вони можуть бути зацікавлені в цьому. Замість того щоб кредитувати державних монополістів на мільярди гривень і давати кредити, які не повертаються, будуть давати іпотеки людям хоча б під 7%», – пояснив Кущ.
Щоправда, де в бюджеті знайти такі гроші? «Подібна програма була і раніше, тільки пільгова кредитна ставка становила 3%, або ж держава компенсувала 30% від витраченої на квартиру суми. Але на ці програми виділялося всього 100-120 млн грн на рік, це мізер, тому і ця програма працювати не буде. Крім того, незрозуміло, як будуть вирішувати: хто більше потребує житла і в яких будинках ці квартири будуть виділяти», – каже економічний експерт Олександр Охріменко.
Ріелтори також сумніваються, що цей закон буде працювати. «З кредитами ситуація катастрофічна – подібні програми запускали кілька разів, але держава майже не компенсує різницю в процентах. Наприклад, люди брали за програмою 3%, а фактично платили 25%. Компенсувати різницю повинна держава, але грошей у неї немає. Програма «30 на 70» раніше ще сяк-так працювала, але нова програма «50 на 50» – це колосальні гроші, і держава навряд чи зможе це собі дозволити. Учасників АТО і переселенців у нас багато, а тепер ними ставатимуть ще і частіше», – говорить «Вістям» аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.
Не можуть подужати навіть оренду
За словами голови «Товариства ветеранів АТО» Кирила Сергєєва, прийняття цього законопроекту підтримували більшість ветеранських організацій, оскільки ситуація з житлом у ветеранів АТО зараз дуже складна. Однак і він всієї проблеми не вирішує. «Інвалідам першої групи якось житло видають, потроху, але погано, рухається справа по вдовам. Але найбільшою проблемою є інваліди 2-3 груп і звичайні учасники бойових дій. З діючих схем забезпечення їх житлом залишилася тільки одна – обмін права на землю на квартиру. А щоб віддавалися нові квартири у вже побудованому будинку, то таких випадків не так багато», – каже Сергєєв.
За його словами, багато ветеранів живуть на орендованих квартирах, але оскільки за час війни люди втрачають навички і не можуть влаштуватися на постійну роботу, чимало випадків, коли бійці не можуть подужати орендних платежів і змушені виселятися. «Навіть з прийнятим законом більшість не зможе отримати іпотеку через відсутність стабільного доходу, і не маючи грошей для оплати оренди, навряд чи зможуть знайти 50% вартості квартири», – уточнив Сергєєв.
Стати переселенцем за 500 грн
Але є небезпека, що через новий закон в країні різко збільшиться кількість псевдоатошників і липових переселенців. Наприклад, українцям пропонують стати учасником АТО всього за 10-25 грн – саме за такою ціною можна купити бланк в інтернеті. Довідку переселенця також пропонують підробити, наприклад, в Харкові нам пообіцяли зробити її за 500 грн і всього за пару годин.
Анастасія Кучкіна, Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас