Експерт пояснив наслідки санкцій України проти російських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив наслідки санкцій України проти російських банків

Фондовий ринок
4387
Застосування санкцій до п’яти банкам з державним російським капіталом виглядає більш прийнятним для України і її бюджету, ніж негайна націоналізація або ліквідація цих банків. Таку думку висловив фінансовий аналітик групи ICU Коментує Михайло Демків.
“Рішення про заборону виведення капіталу б’є по інтересах РФ як країни-інвестора. У разі ж націоналізації банків, на український бюджет лягли б витрати на збільшення їх капіталу, оскільки не всі з цих п’яти банків повністю докапіталізовані. При закритті цих банків внаслідок визнання їх неплатоспроможності, розрахунки з вкладниками також довелося б компенсувати з іншого державного джерела – ФГВФО”, – пояснив Демків.
За оцінками ICU, загальний обсяг кредитів від материнських структур в банках з державним російським капіталом зараз становить понад 1,3 млрд доларів. Заборона на виплату відсотків за цими кредитами позбавить російські банки близько 90 млн доларів на рік, підрахували аналітики.
“Після вступу санкцій в силу, ці суми фактично перетворяться на капітал відповідних банків. Можливо, протягом року акціонери банків конвертують ці кошти в акції банків. Цей захід не суперечить санкціям і поліпшить капіталізацію цих фінансових установ”, – вважає Демків.
При цьому експерт відзначає, що з’явиться статистичний приріст прямих іноземних інвестицій від РФ в український фінансовий сектор. “Але знову ж таки, цей приріст, як і за підсумками 2016 року, буде на папері”, – уточнює Демків.
“Найбільш вірогідний сценарій, за якого російські акціонери зможуть вийти з українського бізнесу і, можливо, повернути частину “заморожених” грошей – це продаж дочірніх банків третім інвесторам. При цьому покупця буде простіше знайти на невеликі банки – ВіЕс Банк або БМ Банк, у яких не так багато великих боржників-злісних неплатників, як у великих банків. Невеликі банки можуть бути цікаві в першу чергу інвесторам, які хочуть зайти на ринок і мати не тільки ліцензію, але і невелику функціонуючу мережу відділень.
Стратегією виходу з ринку великих банків може стати стискання балансів, які зменшуються внаслідок поступового погашення кредитів”, – розмірковує фахівець.
Нагадаємо, на сьогоднішній день у банків з російським державним капіталом одні з найгірших показників частки проблемних кредитів (4 і 5 категорії якості за методологією НБУ).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас