Ісландія зняла всі обмеження на рух капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісландія зняла всі обмеження на рух капіталу

Світ
700
Уряд Ісландії оголосив про скасування з 14 березня практично всіх заходів контролю над рухом капіталу, що діяли з часів фінансової кризи.
Як повідомляє Financial Times, на цьому тлі курс ісландської крони до долара США демонструє максимальне падіння з 2009 року.
Ісландія ввела обмеження на рух капіталу в 2009 році, в спробі стабілізувати крону після краху трьох найбільших банків країни.
Курс ісландської нацвалюти до долара зріс більш ніж на 16% за останні 12 місяців, динаміка вартості крони за цей період стала найкращою серед усіх валют розвинених країн.
У понеділок вартість крони до долара впала на 2,6% – до 110,4 крони/$, що є максимальним зниженням з 2009 року. Раніше протягом сесії падіння курсу досягало 3,6%.
Скасування обмежень на рух капіталу забезпечить повний доступ до міжнародних ринків капіталу як громадянам Ісландії, так і компаніям і пенсійним фондам, передає “Фінмаркет”.
Влада країни розраховує, що відмова від контролю руху капіталу послабить тиск на крону, що істотно зміцнилася за останній час, дозволивши місцевим фондам інвестувати в закордонні активи, а інвесторам – диверсифікувати портфелі.
Сильна крона, що обмежує вартість імпорту, стала проблемою для Центробанку країни, сприяючи збереженню інфляції істотно нижче цільового рівня.
Економіка Ісландії швидко зростає, зокрема, завдяки буму в туристичному секторі. ВВП країни в минулому році зріс на 7,2% на тлі збільшення споживчих витрат і інвестицій в економіку, безробіття становить близько 3%.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас