У Гройсмана вирішили витратити в борг 13 мільярдів на Каховську ГЕС-2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гройсмана вирішили витратити в борг 13 мільярдів на Каховську ГЕС-2

Фондовий ринок
2244
Уряд схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва Каховської ГЕС-2 вартістю 13,47 млрд гривень.
Таке рішення уряд прийняв 10 березня.
У пояснювальній записці до проекту урядового рішення Міненергетики вказало, що будівництво нової гідроелектростанції буде фінансуватися за рахунок тарифу на виробництво електричної енергії ВАТ “Укргідроенерго”, власних коштів підприємства, а також кредитів під держгарантії на умовах співфінансування з ЄБРР і з ЄІБ.
Орієнтовно, сума кредитів становитиме понад 12 млрд гривень. Тривалість будівництва – 72 місяці.
Міністерство пояснило, що нова гідроелектростанція дозволить заощадити вугілля для ТЕС і збільшити виробництво енергії з відновлюваних ресурсів. Також введення в дію цієї ГЕС підвищить якість електроенергії об’єднаної енергосистеми України.
Але експерти у висновку вказали, що ініціатори нової ГЕС не надали обґрунтування необхідності її будівництва. Адже технічними характеристиками загальна потужність Каховської ГЕС-2 передбачена на рівні 250 МВт, що складає 1,25% від загальної потужності електростанцій, що працюють в Україні.
Всього передбачено, що обсяг виробництва електроенергії на цій ГЕС 44 млн кВт/год на рік, що становить лише 0,3% від виробництва електроенергії в Україні в 2016 році.
Також в експертному висновку зазначено, що розробники урядового рішення в техніко-економічному обґрунтуванні оцінили економічну ефективність Каховської ГЕС-2 порівняно з будівництвом електростанції такої ж потужності, що працює на природному газі.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас