Газ із субсидіями подорожчає: незабаром наберуть чинності нові нормативи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ із субсидіями подорожчає: незабаром наберуть чинності нові нормативи

Особисті фінанси
6015
Норматив споживання газу в Україні всього за кілька років скоротили з 11 до 5,5 кубометрів на один квадратний метр. Новий норматив – 5 кубометрів газу на квадратний метр – набере чинності вже в травні цього року. Таке рішення кілька тижнів тому прийняв Кабінет міністрів України.
Зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні “комунальну знижку” будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом – це ще 204 гривні.
До речі, в квартирі такою ж площею з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.
Перегляд нормативів дозволить державі заощадити на субсидіях, впевнений Валентин Землянський. За підрахунками Мінсоцполітики, у наступному опалювальному сезоні субсидії оформлять 9 з 15 мільйонів українських сімей. На “комунальну знижку” в бюджеті країни на цей рік передбачено 51 мільярд гривень. “Це призведе до зменшення субсидій. Соціальні норми скорочені, а субсидія покриває тільки соціальні норми. Крім того, це призведе до зростання оплати. Щось покриє субсидія, а решту люди мають платити самі”, – сказав Валентин Землянський.
Нормативи показують, скільки в середньому українці витрачають ресурсів на обігрів квадратного метра житла. Уряду перед тим, як скорочувати норматив, потрібно було показати розрахунки: на скільки і чому скоротилося споживання.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас