Що сприяло зростанню споживчої інфляції в лютому - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що сприяло зростанню споживчої інфляції в лютому - думка експерта

Казна та Політика
516
Основним фактором лютневої інфляції стало зростання цін на продукти харчування, зокрема на хліб і м’ясо (+2,0% і +2,1% м/м відповідно).
Про це говорить Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
Так, за її словами, зростання цін на м’ясо, яке є найбільш вагомою складовою ІСЦ серед продуктів харчування (вага 9,3%), було нетиповим для цієї пори року, переважно через стрибок цін на свинину, спровокований спалахом африканської чуми свиней і подальшим скороченням їх поголів’я. Однак, згідно з оперативною статистикою, ціни на свинину почали знижуватися в кінці лютого – на початку березня, тому їх лютневе збільшення було тимчасовим.
“Також зростанню споживчих цін сприяло триваюче подорожчання бензину (+2,1% м/м в лютому після зростання на 2,8% в січні) в результаті грудневого зростання світових цін на нафту, яке відбивається на споживчій інфляції з затримкою. Сезонне падіння цін на яйця (-17% м/м) і одяг (-2,8% м/м) частково компенсувало вищезгадане зростання, стримуючи загальне зростання споживчих цін”, – повідомляє Белан.
За словами експерта, прискоренню інфляції в річному вимірі сприяла низька база порівняння, оскільки ціни на продукти харчування знизилися на 0,7% м/м в лютому 2016 року на тлі напружених торгових відносин з Росією.
“Таким чином, індекс цін на продукти харчування і безалкогольні напої прискорився до +5,3% р/р у лютому в порівнянні з 3,0% в січні. Крім того, по відношенню до минулого року зростання тарифів на житлово-комунальні послуги становило 47% р/р внаслідок різкого підвищення тарифів на опалення в минулому році, ціни на алкогольні і тютюнові вироби підвищилися на 30% р/р), а транспортні витрати – на +17%, що також сприяло двозначним показникам інфляції в річному вираженні”, – зазначає експерт.
За прогнозами фахівця, в найближчі місяці інфляція в річному вимірі повинна сповільнитися. Проте річні темпи зростання цін, ймовірно, залишаться на двозначному рівні протягом більшої частини року через низьку базу порівняння в складовій житлово-комунальних послуг.
“Враховуючи також тиск на інфляцію з боку попиту в результаті підвищення мінімальної зарплати в цьому році, ми бачимо ризики для нашого прогнозу інфляції на рівні +8,0% р/р на кінець 2017 року”, – резюмує вона.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас