Безвіз для України: які ще етапи треба буде пройти в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвіз для України: які ще етапи треба буде пройти в ЄС

Казна та Політика
3568
9 березня комітет Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ підтримав лібералізацію візового режиму для громадян України, нашій країні залишилося всього нічого до отримання бажаного “безвізу”.
Наступною інстанцією, в якій буде розглядатися пропозиція щодо візової лібералізації ЄС з Україною, стане Європейський парламент. Очікується, що розгляд відбудеться 5 квітня. Ця дата не є остаточною і ще може змінюватися, проте якщо не трапиться нічого надприродного, то менше ніж через місяць Україна подолає передостанню перешкоду на своєму шляху.
Після цього документ буде поданий до Ради ЄС, де Україні залишиться виграти останній і рішучий бій. Там обіцяють, що українські громадяни зможуть подорожувати в країни Євросоюзу без віз вже в червні 2017 року, тому голосування з цього питання має відбутися вже в травні.
Досвід Грузії
Приклад країни, яка вже пройшла цей шлях, діє підбадьорливо. Довгий час питання надання “безвізу” для Києва і Тбілісі розглядалося в одній зв’язці, проте пізніше в ЄС вирішили розділити їх. Тоді багато хто сприйняв таке рішення європейців як знак того, що Україні візова лібералізація зовсім не світить, проте останні зрушення свідчать про протилежне.
Якщо спиратися на досвід Грузії, то вимальовується наступна картина. Європарламент проголосував за “безвіз” для грузин 2 лютого 2017 року, 27 лютого візову лібералізацію схвалили в Раді ЄС, а вже 28 березня безвізовий режим почне функціонувати. Тобто для Грузії на весь процес пішло менше двох місяців.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас