У Раді запропонували полегшити життя багатодітним матерям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді запропонували полегшити життя багатодітним матерям

Казна та Політика
1011
У Верховній Раді України зареєстрований законопроект про зниження пенсійного віку для матерів, які виховують або виховали трьох і більше дітей.
Відповідний документ є на сайті парламенту. Його авторами є депутати від Опозиційного блоку Тетяна Бахтєєва та Ігор Шурма, а також їхні колеги з БПП: Віталій Чепинога та Іван Рибак.
У пояснювальній записці автори законопроекту стверджують, що на сьогоднішній день через колізії в законодавстві конституційні права багатодітних матерів порушуються. Зокрема, це стосується різночитань, які можуть виникнути через закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, в прикінцевих положеннях якого зазначено, що “матері, які виховали до шестирічного віку”, на відміну від закону України “Про пенсійне забезпечення”, в якому мова йде про матір, яка виховала дитину до восьмирічного віку, а також закону “про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.
“Законопроектом передбачено внести зміни до статей 17, 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” і статті 1 закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, яким встановлюється, що жінки, які народили троє або четверо дітей і виховали їх до чотирнадцятирічного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми. Також жінки, які народили троє або четверо дітей і виховали їх до чотирнадцятирічного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми”, – йдеться в пояснювальній записці.
У разі відсутності матері, коли виховання дитини-інваліда здійснювалось його батьком, йому призначається пенсія за віком після досягнення 60 років при стажі роботи 25 років.
“У випадку, коли дитина не досягла шестирічного або чотирнадцятирічного віку, а матері, які народили троє або більше дітей виповнилося 50 або 55 років відповідно, при наявності не менше 15 або 20 років страхового стажу, вона має право звернутися за призначенням дострокової пенсії за віком відповідно до закону “, – зазначають автори законопроекту.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас