Українцям по-новому перерахують борги за комуналку і за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям по-новому перерахують борги за комуналку і за кредитами

Особисті фінанси
7944
У Верховній Раді з’явився законопроект №6140, який прописує кілька нововведень. По-перше, пропонується заборонити нараховувати штрафи, якщо споживачеві призначена субсидія. По-друге, встановлюється максимальний розмір пені (0,01% від суми заборгованості в день, але не більше 50% суми боргу).
По-третє, в разі прийняття законопроекту, закон «Про банки і банківську діяльність» доповнять нормою про те, що максимальний розмір неустойки за кредитним договором не може перевищувати 50% від суми залишку кредитних коштів, які підлягають поверненню за договором, без урахування відсотків за користування кредитом.
У пояснювальній записці зазначено, що в нинішніх реаліях тільки українці зубожіють, тоді як комунальники і кредитно-фінансові установи заробляють надприбутки на бідах українців. Причому, ситуація досягла таких масштабів, що потрібне термінове державне втручання.
За даними Держстату, в грудні 2016 року середньостатистичний українець отримав платіжку в 1,56 тис. грн., що, по суті, відповідало тогочасній мінімальній зарплаті. Рахунки, порівняно з груднем 2015 року, зросли на 80,3%.
При цьому рівень оплати за комуналку залишається вкрай низьким. У тому ж грудні сплачено лише 63,8% рахунків. Населення заборгувало 15,4 млрд. грн., а це 2,5% всіх доходів держбюджету України за минулий рік.
В результаті у боржників вистачає грошей хіба що на штрафи, а заборгованість і далі зростає, стверджується в пояснювальній записці.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас