В Україні стало ще небезпечніше купувати майно з рук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стало ще небезпечніше купувати майно з рук

Особисті фінанси
8695
Верховний суд надав нову можливість оскаржити угоду з купівлі-продажу будь-якого добра за умови, якщо на нього було накладено обтяження щодо судового процесу.
Відповідний висновок він видав у своїй правовій позиції, розглядаючи справу №6-2552цс16.
«Згідно з документом, угода з купівлі-продажу майна має бути визнана недійсною, якщо це майно на момент переоформлення права власності було заборонено відчужувати, зокрема, щодо визначення суду про забезпечення позову. І головне — навіть якщо у відповідному державному реєстрі не було запису про заборону відчуження майна, а продавець знав або міг знати про таке обтяження, то незважаючи на відсутність такого запису в реєстрі угода все одно визнається незаконною. Покупець такого майна залишається ні з чим і в подальшому зможе, в кращому випадку, стягнути кошти, зазначені в договорі купівлі-продажу з недобросовісного продавця», — пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.
Втім, юристи побоюються, що поняття обізнаності буде стиратися. І що покупцеві буде складно довести, що він не знав про те, що придбане добро заарештовано, і він буде його втрачати.
«Дане рішення є позитивним для стягувача у виконавчому провадженні, оскільки створює ґрунт для повернення незаконно відчуженого майна у власність боржника. Для покупця майна таке рішення є катастрофою, оскільки він втрачає право власності на придбане нерухоме майно і набуває право вимоги суми вартості майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу. Цю суму він, швидше за все, вже не поверне, оскільки є первинний кредитор, вимоги якого будуть задоволені за рахунок відібраного у добросовісного покупця нерухомого майна», — прокоментував UBR.ua ситуацію адвокат юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Андрій Павлишин.
Щоправда, є й ті, хто вірить у притягнення до відповідальності продавця активу. Зрозуміло, якщо у нього до моменту виграшу в суді буде майно (він не встигне від нього позбавитися/переписати).
«У свою чергу, продавець майна, якщо він не знає про наявність ухвали про арешт, що, в принципі, можливо, також може потрапити в ситуацію, при якій зобов’язаний власним коштом відшкодувати покупцеві спірного майна його вартість. Якщо ж продавець про наявність судової заборони був повідомлений, то з’являються підстави для стягнення з неї заподіяної шкоди і навіть притягнення його до кримінальної відповідальності», — сказав керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.
Після нової постанови ВСУ юристи знову заговорили про більш оперативне поповнення інформацією судового реєстру. При цьому вони побоюються того, що новою схемою почнуть активно користуватися шахраї.
За словами юристів, кількість майнових спорів в останні роки невпинно зростає. Найчастіше люди судяться за нерухомість, автомобілі та корпоративні права на бізнес.
«Особливо поширені спори у випадках, коли майно перебуває у спільній власності декількох осіб (подружжя, родичі тощо). Зазвичай це або позови про визнання угод недійсними або про витребування майна від добросовісного чи недобросовісного набувача», — уточнив Віктор Мороз.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас