Вчені пропонують вирощувати м'язи на роботах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені пропонують вирощувати м'язи на роботах

Технології&Авто
636
Вчені Оксфордського університету пропонують вирощувати м’язи, сухожилля та інші тканини людського організму на людиноподібних роботах, і стверджують, що така технологія вже існує, треба тільки наважитись її застосувати.
Зараз створення тканин залежить від біореакторів, в яких вирощують полотна клітин. Виглядають вони зазвичай як великі акваріуми, заповнені розчином з поживних речовин. Проблема, як пояснюють дослідники П’єр-Алексіс Маутью і Ендрю Карр, в тому, що біореактори «не можуть імітувати реальні механічні умови росту клітин». Іншими словами, м’язи і сухожилля людини ростуть, рухаючись і скорочуючись, прикріплені до кісток скелета. Без цього природного напруження у тканин виникають структурні проблеми.
У цьому можуть допомогти роботи. Вчені пропонують створити систему, що об’єднує біореактор і людиноподібного робота в єдине ціле, структурно і механічно аналогічне тілу людини. Робот буде взаємодіяти з навколишнім середовищем, а тканини, що ростуть на ньому, будуть отримувати необхідне навантаження. В результаті ми отримаємо здорові м’язи і сухожилля з необхідними властивостями.
Такий робот міг би нагадувати японського Kenshiro, приводи якого рухаються як кінцівки людини. У нього можуть бути м’які м’язи електроактивного полімеру і безліч м’яких еластичних сенсорів для спостереження за станом здоров’я м’язів, що ростуть.
Забігаючи вперед, Маутью і Карр припускають, що такі системи стануть першим кроком до появи «біогібридних гуманоїдів» з вирощеними з клітин приводами. Тобто вони будуть схожі на термінаторів, металевий екзоскелет яких покритий м’язами, сухожиллями і шкірою. І ми зможемо пересаджувати собі частини тіла, які для нас дбайливо виростили роботи. Зрештою, як передбачав Родні Брукс з МТІ багато років тому, роботи не знищать людство — ми станемо ними.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас