Україна приєднається до позовів Польщі проти Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна приєднається до позовів Польщі проти Газпрому

Енергетика
439
Уряд України вважає за необхідне приєднатися до двох позовів польської сторони щодо питання доступу російського монополіста Газпром до потужностей газопроводу OPAL.
Про це в інтерв’ю Європейській правді повідомила заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Наталія Бойко.
“Ми працюємо над цим питанням – і Міненерго, і МЗС, і Нафтогаз. Є розуміння, як діяти в юридичній площині… Зараз у Суді ЄС є дві скарги польської сторони до Європейської комісії та Німеччини – одна подана від уряду Польщі, інша – від державної нафтогазової компанії PGNiG”, – зазначила вона, відповідаючи на запитання про перспективи впливу України на призупинення рішення ЄК про дозвіл Газпрому до OPAL.
За словами Бойко, зараз потрібно, щоб Україна приєдналася до урядового позову Польщі, а Нафтогаз – до позову PGNiG.
“Терміни досить стислі – наскільки я розумію, до 20 березня Нафтогаз повинен приєднатися до процесу”, – додала вона.
Заступник міністра зазначила, що дозвіл ЄС на використання Газпромом 80% OPAL є “політичною позицією”.
“Це рішення суперечить принципам Угоди про асоціацію та Договору про заснування енергетичного співтовариства, ідея якого – в диверсифікації та забезпеченні безпеки поставок в рамках єдиного регуляторного поля”, – підкреслила вона.
Нагадаємо, що наприкінці жовтня Державна нафтогазова компанія Польщі PGNIG пообіцяла оскаржити доступ Газпрому до 50% потужності газопроводу OPAL.
Газопровід OPAL потужністю 36 млрд кубометрів з’єднує морський газопровід Північний потік з Німеччиною і Чехією. Газопровід дає вихід на ринки Центральної та Східної Європи в обхід України.
Раніше Газпром мав право лише на 50% його потужностей. Це обмеження було накладено ЄК в 2009 році. Рішення дає можливість концерну купувати квоти ще на 40% потужностей.
Газопровід OPAL знаходиться в Німеччині і об’єднує російський Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Газ по OPAL надходить в Німеччину до кордону з Чехією.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас