Рада НБУ схвалила оцінку діяльності правління в 2016 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ схвалила оцінку діяльності правління в 2016

Казна та Політика
177
Рада Національного банку схвалила оцінку діяльності правління в 2016 році.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
28 лютого рада Національного банку в ході засідання заслухала звіт про діяльність правління Нацбанку в 2016 році.
За його результатами рада схвалила оцінку діяльності правління щодо виконання основних засад грошово-кредитної політики в 2016 році і рекомендації правлінню НБУ і уряду України.
“Сьогоднішнє засідання показало, що, незважаючи на фінансово-економічні труднощі нашої держави, Національний банк зміг мобілізувати всі ресурси і виконати головну мету, визначену основними принципами грошово-кредитної політики на 2016 рік”, – зазначив голова ради Богдан Данилишин.
Разом з тим тепер перед Національним банком стоять не менш складні завдання – домогтися цінової стабільності в Україні, стабільності банківської системи та відновлення економічного зростання.
Він нагадав, що в 2015 році падіння реального ВВП склало 9,9%.
Рада визнала, що показник споживчої інфляції в 2016 році був знижений до встановленого цільового рівня, а сам рівень узгоджується з цільовими орієнтирами.
Разом з тим рада констатувала, що в 2016 році тривала банківська криза: протягом року кількість діючих банків скоротилася з 117 до 96.
Націоналізація в кінці 2016 року Приватбанку хоча і сприяла швидкій локалізації проблем найбільшого банку країни, проте сама по собі ще не дозволила їх остаточно вирішити.
Різке погіршення в 2016 році поточного рахунку платіжного балансу (-3,4 млрд доларів у порівнянні з -0,2 млрд в 2015 році) було обумовлено більш ніж триразовим зростанням дефіциту зовнішньої торгівлі товарами і послугами.
Все це разом з низьким рівнем суверенного рейтингу країни і збереженням її значного зовнішнього боргу обумовлює високу національну залежність від нових зовнішніх позик, перш за все в рамках фінансової програми EFF.
Рада відзначає, що протягом 2016 р. на валютному ринку спостерігалися ознаки певної стабілізації.
Зокрема, істотно сповільнилося курсове знецінення гривні.
Однак через структурні недоліки національної економіки і нестійкість зовнішньої кон’юнктури девальваційні ризики залишаються досить відчутними.
В умовах перевищення пропозиції над попитом Національний банк проводив операції з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів.
Втім, такі операції фактично стримували тенденції зміцнення гривні після епізодів її ослаблення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас