Домовленість країн ОПЕК і не-ОПЕК щодо зниження нафтовидобутку в січні виконано на 86% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домовленість країн ОПЕК і не-ОПЕК щодо зниження нафтовидобутку в січні виконано на 86%

Енергетика
200
Домовленості щодо скорочення нафтовидобутку країнами ОПЕК і не-ОПЕК в січні виконані на 86%, йдеться в прес-релізі картелю за підсумками засідання технічного комітету з моніторингу виконання домовленостей.
У повідомленні наголошується, що є можливості щодо виконання домовленостей на 100%, і технічний комітет закликав країни прагнути до цього рівня.
Згідно з розрахунками “Інтерфаксу”, за підсумками щомісячного звіту ОПЕК, опублікованого два тижні тому, випливало, що домовленості виконуються на 93%, при цьому деякі країни, наприклад, Саудівська Аравія, перевиконали свої квоти по скороченню. ОПЕК публікує дані щодо видобутку країнами ОПЕК як на підставі безпосереднього опитування країн, так і на підставі вторинних джерел.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) раніше підрахувало, що домовленості виконуються на 90%.
Угода, що передбачає скорочення країнами ОПЕК видобутку нафти на 1,2 млн барелів на добу (б/д) – до 32,5 млн б/д, а країнами не-ОПЕК – на 558 тис. б/д, почала діяти з 1 січня 2017 року.
Друге засідання технічного комітету, йдеться в повідомленні, пройде у Відні в березні цього року, напередодні засідання міністерського комітету з виконання домовленостей, яке відбудеться в Кувейті 25-26 березня.
Росія повинна знизити видобуток на 300 тис. б/д, але поступово. Спочатку Росія збиралася знизити видобуток “чорного золота” на 50 тис. б/д в січні, але фактичне зниження склало (від рівня жовтня 2016 року) 117 тис. б/д.
Минулого тижня генсек ОПЕК Мохаммед Баркіндо заявив: “Нам (ОПЕК – ред.) вдалося домогтися виконання прийнятих зобов’язань на рівні 90%. Ми сподіваємося, що в найближчі місяці ми побачимо в країнах ОПЕК ще більш високі дані за угодою про скорочення”. “Рівень готовності виконання зобов’язань в ОПЕК і не-ОПЕК є безпрецедентним. Це вселяє впевненість, що високий рівень виконання зобов’язань буде зберігатися”, – додав він.
Водночас М.Баркіндо зазначив, що попри всі зусилля “ми далекі від рівня збалансованості цін”. “Тому ми як і раніше очікуємо приєднання до угоди інших виробників нафти”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас