Фактор-3200: як зростання "мінімалки" вплинуло на ринок праці в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фактор-3200: як зростання "мінімалки" вплинуло на ринок праці в Україні

Особисті фінанси
1839
Цього року ситуація на ринку праці визначатиметься двома головними факторами: підвищенням мінімальної зарплати і економічним зростанням. “Мінімалка” вдвічі зросла з 1 січня і тепер становить 3200 грн. Стосовно підйому економіки, то обнадіює динаміка минулого року: в першому кварталі ВВП зріс на 0,1%, у другому – на 1,4%, в третьому – на 2%, а в четвертому, за попередніми даними Держстату, – на 4,7%.
В Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України вважають, що спільно ці два фактори дадуть позитивний кумулятивний ефект для ринку праці. Старший науковий співробітник інституту Лідія Ткаченко прогнозує, що підвищення офіційної заробітної плати не стане причиною масових звільнень. “Я не схильна вважати, що офіційна зарплата 3200 грн може бути величезним шоком для нашого бізнесу. Підприємці, які працюють легально, платитимуть, як і платили. Якщо буде пожвавлення в економіці, то ніякої трагічної ситуації на ринку праці не буде”, – стверджує експерт.
За її словами, вже зараз відчувається дефіцит робочої сили, викликаний скороченням чисельності населення працездатного віку. Тому тиск на ринок праці з боку населення не має збільшитися. Швидше, можна очікувати підвищення мобільності робочої сили.
“Це пов’язано не зі зростанням мінімальної заробітної плати, а з пожвавленням економіки. Люди шукатимуть кращі робочі місця, менше триматимуться за поточне працевлаштування”, – припускає Лідія Ткаченко.
Про те саме свідчать статистичні дані Держслужби зайнятості. У січні 2017 року порівняно з січнем минулого року на 51,4% зросла потреба роботодавців у працівниках на заміщення вільних робочих місць, водночас кількість зареєстрованих безробітних знизилася на 15,7%, в результаті число претендентів на одну вакансію зменшилася майже вдвічі – з 16 до 9. Завдяки підвищенню мінімальної зарплати зросла і середня заробітна плата за наявними вакансіями: тепер вона становить 3900 грн, що вдвічі більше, ніж роком раніше. Стосовно ж звільнень, то роботодавці в січні 2017 року подали інформацію про заплановане масове вивільнення 29 тис. працівників – це на чверть менше, ніж у січні 2016-го.
Фактор-3200: як зростання "мінімалки" вплинуло на ринок праці в Україні
“Були побоювання, але ми бачимо, що трагедії після підвищення мінімалки не сталося. Навіть навпаки, за нашою статистикою, поки що ринок показує позитивну тенденцію, – коментує в.о. голови Держслужби зайнятості Валерій Ярошенко. – Економіка країни оживає, і це позначається на ринку праці. Безробіття, хоч і повільно, але падає. Про це говоримо ми, про це говорять і рекрутингові компанії”.
Таку тенденцію підтверджують і дані українських порталів з працевлаштування. Згідно з інформацією HeadHunter, з початку 2016 року кількість вакансій збільшилася на 46%. При цьому протягом минулого року 38% роботодавців підвищували заробітну плату своїм працівникам.
За даними Work.ua, 2016 року роботодавці розмістили на 62% вакансій більше, ніж 2015-го. В ході дослідження, проведеного цим порталом, 55,7% опитаних роботодавців заявили, що підвищення мінімалки ніяк не вплине на їхні плани з приводу найму. Майже 60% готові піднімати зарплату і лише 8% сказали, що, можливо, розглядатимуть питання скорочення працівників.
Варто зазначити, що дворазове підвищення мінімалки хоч і виглядає різким, але воно все ж лише повертає то співвідношення між мінімальною і середньою зарплатами, яке було 2013 року. Як підкреслює Лідія Ткаченко, нова мінімалка тільки компенсувала зростання споживчих цін за останніх три роки. За даними Держстату, за цей час ціни підскочили на 90%. Соціальні ж стандарти майже два роки були взагалі заморожені, та й потім підвищувалися дуже обережно.
Реальна заробітна плата 2014 року впала на 6,5%, 2015-го – на 20,2%. І хоча 2016-го вона зросла на 9%, це лише на третину компенсувало негативний ефект попередніх двох років. Ще менш помітно збільшилася 2016 року купівельна спроможність населення. Це видно з даних щодо обороту роздрібної торгівлі: він зріс тільки на 4% (з урахуванням поправки на інфляцію). Безсумнівно, позначилося і те, що тепер значну частину своїх доходів українцям доводиться витрачати на оплату ЖКП (якщо немає субсидії).
У нинішньому році можна очікувати більш істотного підвищення реальних доходів. Заввідділом дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько повідомляє, що її відділом на прохання Мінсоцполітики був зроблений прогноз, як вплине підвищення мінімальної зарплати на ситуацію з бідністю в країні. У 2015 році порівняно з 2014-м бідність в Україні (тобто частка населення з душовим доходом, нижчим за фактичний прожитковий мінімум) зросла в два рази – з 29 до 58%. З 2016 року стався перелом ситуації: бідність незначно, але знизилася – з 58 до 56%. Згідно з прогнозом, за підсумками 2017 року цей показник опуститься до 42%, тобто кількість українців нижче рівня бідності скоротиться на чверть.
Юрій Вишневський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас