Антон Козюра: чи можна замінити вугілля з Донбасу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: чи можна замінити вугілля з Донбасу?

Енергетика
848
Майже місяць тому почалася торгова блокада непідконтрольних Україні територій Донбасу, в результаті якої була порушена низка технологічних ланцюжків, пов’язаних в першу чергу з металургійною галуззю, а також енергетичною галуззю.
Варто зазначити, що основний видобуток енергетичних марок вугілля сконцентрований на непідконтрольних Україні територіях, в той час як металургійні виробництва, розташовані там же, критично залежать від поставок сировини (руди) з Кривбасу.
Блокада регіону призвела до різкого скорочення запасів вугілля на переважній більшості українських ТЕС і ТЕЦ, що в підсумку призвело до введення надзвичайного стану в енергетиці, який покликаний нормалізувати ситуацію.
Так, станом на сьогодні запасів вугілля на ТЕЦ і ТЕС вистачить майже на місяць, а саме до 20 березня.
Нагадаємо, що частка генерації електроенергії тепловими станціями для України становить близько 47%, і більшість з них споживають вугілля марки «А» і тільки деякі з них здатні «перетравлювати» вугілля марки «Г», як, наприклад, Вуглегірська ТЕС, сумарна потужність якої складає близько 900 мВт. Крім того, Вуглегірська ТЕС має ще три потужні блоки по 800 мВт кожен, проте вони сконструйовані для роботи на мазуті, який значно дорожчий за вугілля.
У підсумку перед урядом стоїть завдання менш ніж за місяць або знайти шляхи доставки вугілля з непідконтрольною території в обхід блокади, або налагодити поставки з альтернативних джерел.
Якщо ні те, ні інше не вдасться, то уряд, цілком можливо, буде змушене перейти до планових відключень електроенергії в низці міст як східної, так і центральної частини країни.
Ще одним варіантом розвитку подій є переведення станцій з вугілля на газ там, де це можливо.
І, судячи з усього, Міненерго частково вирішило йти цим шляхом. Так, 20 лютого повідомлялося про те, що Дарницька ТЕЦ була змушена перейти з вугілля на газ. Днем пізніше така сама ситуація склалася і на Сумській ТЕЦ.
На жаль, в регіонах ситуація з вугіллям набагато гірша, ніж в столиці. Якщо Дарницька ТЕЦ могла на наявних запасах працювати майже місяць, то Сумська ТЕЦ всього тиждень, а тому вона також переведена частково на газ. Це дозволить протриматися зайвий тиждень, а потім варіантів, крім повного переходу на газ, не залишиться, а це значно дорожче.
Варто зазначити, що частково вирішити проблему можна, налагодивши поставки вугілля з Росії, при цьому з досить високим ступенем ймовірності це буде вугілля з тих самих шахт, розташованих на непідконтрольних територіях з логістичною надбавкою.
Безперспективність доставки енергетичного вугілля з ПАР перевірена на досвіді 2014 року. Вугілля, що видобувається там, не цілком підходить для українських станцій, крім того, циклічність поставок залишалася далекою від ідеалу.
Загалом перевести станції з антрацитової групи вугілля на газову цілком посильне завдання, однак тут є дві основні проблеми.
Перша – це досить дорого – близько $40 млн. За реконструкцію однієї станції. Друга – це призведе до дефіциту вугілля марки «Г», що створить перекіс в металургійній галузі та вдарить по економіці з іншого боку.
Резюмуючи, варто відзначити, що завдання повного переведення теплової енергогенерації України на інші джерела не має простого рішення в короткостроковій перспективі.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас