Насалик розповів, чому не був сформований держрезерв вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Насалик розповів, чому не був сформований держрезерв вугілля

Енергетика
2487
Голова Міненерго заявив про відсутність проблем з поставками вугілля до блокади Донбасу. В Україні не був сформований державний резерв вугілля, тому що до блокади Донбасу проблем з постачаннями не було, а вартість імпортного вугілля значно вища від ціни на вугілля внутрішнього видобутку.
Про це розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.
За словами Насалика, для диверсифікації поставок вугілля можна повернути так звану “вугільну складову” Держрезерву, яку раніше звідти виключили, і виділити кошти з держбюджету для формування резерву вугілля. Він також зазначив, що до блокади проблем з поставками з ОРДЛО не було, тому питання про резерв стояло не так гостро.
 “А навіщо це було робити раніше? Якщо у нас до блокади проблем з поставками українського вугілля на ТЕС не було, вони “йшли в графіку”, передбаченому Міненерго.
До того ж вартість імпортного вугілля, як я вже сказав, значного вище від ціни на вугілля внутрішнього видобутку. Якщо б ми формували резерви, то вийшло б таке: в зимовий період ми спалювали близько 1,2 млн т антрациту. Якби ми його купували за імпортної ціною, за “Роттердам плюс”, то, підрахувавши різницю між ціною на українське вугілля, у нас би утворилося близько 1,5 млрд гривень збитків. Хто повинен компенсувати ці збитки? Населення через тарифи на електроенергію. Хіба це справедливо?” – зазначив Насалик.
Нагадаємо, раніше Насалик заявив, що необхідно імпортувати 750 тис. т вугілля, щоб забезпечити місяць роботи ТЕС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас