Коломойському загрожує до п'яти років в'язниці - Гонтарева — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойському загрожує до п'яти років в'язниці - Гонтарева

Фондовий ринок
6545
Діяльність екс-власників націоналізованого ПриватБанку може бути розслідувана в рамках кримінальних проваджень. Це може статися, якщо узгоджений з Міжнародним валютним фондом (МВФ) аудит покаже серйозні порушення, що призвели до банкрутства “Привату”, заявила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева.
За словами Гонтаревої, до кінця першого півріччя пройде перевірка здатності компаній-позичальників “Привату” погасити кредити в найближчі 5-10 років. “Якщо цього не відбувається, то було доведення банку до банкрутства. Це питання правоохоронних органів, будуть подані позови”, – сказала Гонтарева.
Аудит проводить міжнародна компанія Erst & Young, перевірка почалася в січні 2017 року.
Як відомо, кримінальна стаття за доведення банку до банкрутства з’явилася в Україні в 2015 році. Відповідно до закону, покарання за такий злочин становить до п’яти років в’язниці.
ПриватБанк був націоналізований в грудні 2016 року. Вся процедура зайняла 72 години. Власником фінустанови тепер є держава в особі Міністерства фінансів.
До націоналізації ПриватБанк належав Ігорю Коломойському (майже 50% акцій) і Геннадію Боголюбову (трохи менше 42%).
За словами Гонтаревої, у неї не було контактів з колишніми акціонерами після націоналізації фінустанови.
Прийняте рішення в НБУ і Кабміні пояснили необхідністю, оскільки банк перебував у складному становищі – зокрема через високу частку кредитів, виданих пов’язаним особам. У свою чергу, екс-власник банку Ігор Коломойський вважає, що ПриватБанк став жертвою свавілля.
Водночас, банк планують через кілька років повернути в приватні руки. На думку голови НБУ Валерії Гонтаревої, “Приват” можуть продати через три-чотири роки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас