Віденський шок Дмитра Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віденський шок Дмитра Фірташа

Кримінал
1095
Віденський суд дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа в США. Тепер український мільярдер під вартою, а його доля в руках міністра, який має свою історію відносин з олігархами.
“Рішення судді Дмитро Фірташ слухав в тихому жаху”, – відзначили після завершення судового засідання австрійські журналісти, які були присутні в переповненому залі Вищого земельного суду Відня у вівторок, 21 лютого. Рішення явно стало шоком і для українського олігарха, і для його іменитої команди захисту на чолі з екс-міністром юстиції Австрії Дітером Бьомдорфером (Dieter Böhmdorfer). Перед слуханням апеляції шанси Фірташа на перемогу австрійські юристи розцінювали як високі. Ніщо не віщувало того, що цей день український олігарх завершить у в’язниці.
На це засідання суддя не запрошував свідків, навіть присутність самого Фірташа в залі суду цього разу не була обов’язковою. Суд повинен був лише перевірити правомірність рішення першої інстанції від 30 квітня 2015. Суддя тоді відмовив в екстрадиції, дійшовши висновку, що запит США на екстрадицію Фірташа мав “в тому числі, і політичну складову”.
Інше трактування угоди про екстрадицію
Але 21 лютого Дмитру Фірташу не пощастило. Суддівська колегія вищої інстанції по-іншому інтерпретувала положення угоди про екстрадицію між Австрією і США. На відміну від судді першої інстанції, судді Вищого земельного суду Відня не побачили політики в кримінальній справі проти Фірташа. “Питання про наявність політичної складової повинно розглядатися тільки стосовно тих правопорушень, які були здійснені з політичних мотивів, а не стосовно правопорушень кримінального характеру”, – пояснив мотиви суддів прес-секретар суду.
Після винесення рішення події розвивалися стрімко. Як розповідають очевидці, Фірташа у ліфті в будівлі суду затримали поліцейські в штатському.
Тепер вирішуватимуть політики
Іронія полягає в тому, що в кінцевому підсумку рішення про видачу Дмитра Фірташа все ж таки буде саме політичним. Згідно з угодою про екстрадицію між Австрією і США, в разі відсутності у суду заперечень проти видачі особи останнє слово – за міністром юстиції Австрії. “При цьому він (міністр – Ред.) бере до уваги інтереси і міжнародні зобов’язання Республіки Австрія”, – йдеться в параграфі 34 угоди.
У чому ж полягають інтереси Австрії в питанні, чи видавати США українського олігарха? З одного боку, Австрія є однією з країн, яка трохи менш критично ставиться до нинішнього російського керівництва, в тому числі в питанні санкцій. При цьому політичні оглядачі в Австрії відзначають, що екстрадиція Фірташа в США може бути пов’язана з ризиками саме для Кремля. Адже український олігарх має тісні зв’язки в найближчому оточенні Володимира Путіна ще з часів, коли він був партнером “Газпрому” в непрозорій схемі поставок російського газу через компанію “Росукренерго”. Саме російські друзі прийшли на допомогу Фірташу після арешту у Відні три роки тому. 125 мільйонів євро застави за олігарха були переведені з рахунків російського бізнесмена Василя Анісімова – друга юності і спаринг-партнера Володимира Путіна по дзюдо.
Москва ближче, ніж Вашингтон?
“Безумовно, Росія і довга рука Кремля ближче до Австрії, ніж Вашингтон, якого не варто побоюватися, особливо за часів Обами. Тому мене б не здивувало, якби за політичними мотивами урядом було б прийнято відповідне рішення (мається на увазі відмова в екстрадиції – ред.). А ось суди в Австрії незалежні від урядового впливу”, – зазначив в коментарі DW австрійський політолог Райнхард Гайніш.
Ще одна цікава деталь: нинішній міністр юстиції Австрії Вольфганг Брандштеттер в минулому вже піддавався різкій критиці через свої зв’язки з олігархами. Нинішній глава Мін’юсту багато років був адвокатом і довіреною особою зятя казахського президента Рахата Алієва. Опальний казахський олігарх переховувався у Відні від слідства після того, як потрапив в немилість на батьківщині. Брандштеттер, будучи з 2007 по 2011 рік адвокатом Алієва, отримав через офшорні фірми від казахського втікача сотні тисяч євро за свій захист від екстрадиції до Казахстану.
США чи Іспанія – кому, врешті-решт, видадуть Фірташа?
Цілком ймовірно, що “фактор Алієва” може зіграти роль у подальшій долі Дмитра Фірташа. Справа в тому, що після призначення міністром Вольфганг Брандштеттер довгий час був під вогнем критики ЗМІ за свою суперечливу роль в справі Алієва. З новою силою критика посипалася на міністра після того, як “Панамські досьє” пролили світло на роль Брандштеттера в офшорних операціях казахського втікача. Протягом останніх років міністр юстиції Австрії демонстративно займає дуже активну позицію в питаннях міжнародного співробітництва в боротьбі з корупцією і відмиванням грошей.
Головною інтригою зараз можна вважати не стільки питання, чи видасть Австрія Фірташа, скільки питання, кому саме видадуть українського олігарха. Справа в тому, що нинішнє затримання мільярдера відбулося, як уточнила в розмові з DW прес-секретар прокуратури Відня, не на підставі рішення суду про допустимість екстрадиції в США, а на підставі ордера на арешт, виданого Іспанією в листопаді минулого року. Іспанські слідчі підозрюють олігарха у відмиванні грошей. Взагалі-то, на підставі цього ордера Фірташа повинні були негайно заарештувати ще минулої осені, однак Мін’юст, як вдалося з’ясувати DW напередодні суду, відклав затримання до завершення розгляду американського запиту.
Найгірший сценарій для олігарха
21 лютого суд у Відні виніс рішення з цього питання, відразу після цього українського мільярдера затримали. Передавати Фірташа Іспанії чи США – вирішувати тепер міністру юстиції. Після затримання на підставі Європейського ордера на арешт, відповідно до закону, австрійські правоохоронці протягом 60 днів повинні видати підозрюваного Іспанії. Якщо раніше його не відправлять у США.
Більш логічним результатом ситуації опитані DW австрійські юристи вважають видачу саме Сполученим Штатам. Зрештою, ще в листопаді минулого року було прийнято рішення дочекатися вердикту про екстрадицію в США, вказують вони. Адже видати олігарха Іспанії можна було і не чекаючи цього рішення.
Для Дмитра Фірташа видача Сполученим Штатам – найгірший сценарій. За океаном йому загрожує 50 років в’язниці і конфіскація всього майна. Водночас олігарх ще може на роки відтягнути зустріч з американськими слідчими, як він вже не раз робив, подаючи різного роду скарги. Тепер у нього, як зазначають юристи, є можливість звернутися до Верховного суду, заявивши про порушення прав людини.
Євген Тейзе
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас