В НБУ повідомили, через що ще може девальвувати гривна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ повідомили, через що ще може девальвувати гривна

Валюта
3104
Заступник глави НБУ Дмитро Сологуб заявив, що озвучена Президентом оцінка ймовірних втрат України валютної виручка від експорту металургійної продукції в обсязі 2 млрд дол через блокаду окупованої частини Донбасу – «це, напевно, найбільш песимістична оцінка».
«Вона теж має право на життя, адже не треба забувати, що металургія – це одна з основних складових нашого експорту. Торік це було біля 40% експорту. Відповідно зміни на цьому ринку достатньо суттєво впливають на економіку. Що стосується обмінного курсу, валютного ринку, то можна сказати, що ситуація стабілізувалася останнім часом. Навіть І квартал, коли в нас зазвичай сезонне падіння експорту, ми проходимо досить непогано.
Але різкі зміни обсягів валютної виручки можуть відчутися. Я думаю, можна згадати розпал бойових дій серпня-вересня 2014 року та лютого 2015 року, коли будь-які такі серйозні зміни, коли страждали виробничі активи в металургії, серйозно впливали на валютний ринок.
З іншого боку, з того часу ситуація поліпшилася, і в НБУ є всі інструменти, щоб короткострокові всплески стабілізувати.
У нас населення, ринок досить швидко реагує на будь-які негативні зміни, тому ситуація може розвиватися достатньо швидко. Треба розуміти, що якщо до війни Донбас – це було 25% нашого експорту, то частина активів, які працюють і дають валютну виручку, вони на тій території залишилися, і їх виручка досить значна. Торік вона вимірювалася сотнями мільйонів доларів. Тому що стосується валютного ринку, не хотілося б думати про такий негативний сценарій, тому що це повертає нас на два – два з половиною роки назад», – зазначив Д. Сологуб.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас