Відкрито метод друку сонячних панелей на будь-яких поверхнях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито метод друку сонячних панелей на будь-яких поверхнях

Технології&Авто
3530
Інженери з Університету Торонто вдосконалили технологію виробництва сонячних панелей з перовскіту. Нова методика дозволить у майбутньому друкувати високоефективні сонячні батареї з такою ж легкістю, що й газети. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science.
Більшість сонячних панелей на ринку виготовляють з шарів кристалічного кремнію. Вони виробляються при температурах вище 1000 градусів Цельсія і з використанням великої кількості небезпечних розчинників.
На відміну від модулів з кристалічного кремнію, панелі з кристалів перовскіту тонші і виробляються з дешевих і світлочутливих матеріалів. На основі перовскіту можна створювати так зване «сонячне чорнило», яке дозволяє друкувати панелі на склі, пластику та інших матеріалах за допомогою струменевого принтера.
Однак головна проблема при виробництві перовскітних модулів полягає в електро-селективному шарі (ESL), який допомагає витягувати викликані сонячним випромінюванням електрони з кристалів перовскіту.
«Найефективніші матеріали для створення ESL – це порошки, які потрібно запікати при температурі вище 500 градусів Цельсія. Цей шар можна нанести на смужку гнучкого пластику або на вже готову сонячну панель – вони просто розплавляться», – описав проблему керівник дослідження Хаіжень Тан.
Це дозволяє «вирощувати» електро-селективний шар з наночастинок в розчині прямо на поверхні електрода. Цей процес також вимагає нагрівання, але температура при цьому не перевищує 150 градусів. При такій температурі більшість пластиків зберігають свою форму.
Ефективність отриманих модулів становить 20,1% – незначно менше, ніж у перовскітних сонячних панелей, вироблених традиційним методом. Крім того, навіть після 500 годин експлуатації батареї зберігають більше 90% своєї початкової ефективності.
Нова технологія дозволить наносити сонячні панелі на різні предмети і пристрої: від чохлів для смартфонів до склопакетів. Також перовскітні модулі можна наносити на звичайні сонячні панелі без пошкодження основи і підвищувати ефективність до рекордних 30%.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас