Мінімально на мінімальній. В Україні найменша зарплата в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімально на мінімальній. В Україні найменша зарплата в Європі

Особисті фінанси
4089
Україна продовжує залишатися країною з найнижчим рівнем мінімальної зарплати в Європі. З 1 січня рівень мінімалки зріс до 112 євро, але вона все одно залишається меншою не тільки від європейського рівня, але також і російського. Опитані експерти вважають, що зростання мінімальної і середньої зарплат в цьому році не зможе відчутно підвищити життєвий рівень населення.
Чи буде користь від збільшення “мінімалки”
Для забезпечення стабільного економічного зростання і сталого становища в економіці країни уряду необхідно створювати умови для збільшення рівня доходів громадян. Це дозволить підвищити купівельний попит, розширить ринок внутрішнього споживання і знизить залежність економіки України від зовнішньоекономічної діяльності. А для зростання внутрішнього споживання необхідно забезпечити стабільне і стійке зростання реальних доходів українців.
До системи детінізації зарплат необхідно було переходити рано чи пізно, вважає старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин. Основний ефект все одно буде позитивним, хоч і відіб’ється на наповненні ПФ лише згодом.
Заступник голови НБУ Олег Чурій вважає, що зростання рівня мінімальної зарплати позитивно вплине на економічне зростання, в результаті ВВП отримає додаткові 0,5% приросту. При цьому рівень інфляції також прискориться на 1%. Як очікується, приріст інфляції в зв’язку зі збільшенням зарплат не стане критичним, і річні показники інфляції залишаться в рамках прогнозних показників.
Разом з тим, на думку експертів, нововведення насамперед вдарять по малому і середньому бізнесу, в тому числі і по «сплячим» підприємцям, яким тепер доведеться платити податки навіть при нульовому доході. Навантаження за єдиним податком на деякі категорії дрібного бізнесу вже зросло в 2 рази. А ось відстрочки по податкових платежах для малого бізнесу не передбачені. Платити доведеться в будь-якому випадку, навіть якщо немає доходів.
На думку Шевчишина, дрібний бізнес, підприємці і середній клас зазнали найбільшого тиску, оскільки нововведення торкнулися і збиткового, і «дрімаючого» бізнесу з нульовим оборотом, а значить не має можливості оплачувати нові податки, що зросли. Масове закриття приватних підприємців може стати причиною зростання офіційного безробіття. Також потенційним негативом може стати переоцінка надходжень від єдиного соціального внеску (ЄСВ) з подальшим зростанням бюджетного дефіциту, який буде покриватися за рахунок інших напрямків або емісії гривні. В даному випадку зростають інфляційні і девальваційні ризики, пов’язані з емісією.
Зростання мінімалки позначиться і на зниженні розміру нарахованих субсидій населенню, оскільки офіційні доходи громадян стануть більшими.
Що на руки?
За минулий рік середня зарплата в Україні за даними Держкомстату зросла на 49%. Експерти вважають, що в 2017 році можна очікувати подальшого зростання рівня зарплат в країні.
На думку старшого аналітика компанії Альпарі Вадима Іосуба, середня зарплата в Україні в грудні досягла 6475 грн, при цьому від регіону до регіону вона сильно відрізнялася. Якщо в Києві в грудні середній заробіток склав 11094 грн, то в Тернопільській області – 4781.
Також треба враховувати «ефект грудня», коли відбувається різке зростання виплат за рахунок нарахування в кінці року премій, річних бонусів, «13-х зарплат». У січні зазвичай відбувається зниження зарплат до рівнів попереднього листопада або нижче. Нагадаємо, що в листопаді середня зарплата по країні становила 5406 грн.
Мінімально на мінімальній. В Україні найменша зарплата в Європі
Експерт Інституту суспільно-економічних досліджень з питань зайнятості та соціально-трудових відносин Євген Гороховець зазначає, що в Україні в 2016 році вперше за останні два роки спостерігалося зростання реальної заробітної плати, а збільшення номінальної середньомісячної зарплати штатних працівників в 2016 році досягло 23,5% – до 5183 гривень. Разом з тим у вересні 2016 року налічувалося 3,5 млн працюючих, які отримали заробітну плату менше ніж 3200 грн.
При цьому подібна зарплата – без відрахувань податків і зборів. Адже з зарплати українці виплачують 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.
Таким чином, в разі зарплати 3200, за вирахуванням податку на доходи фізичних осіб і військового збору, на руки працівник отримає 2576 грн.
Наслідки підвищення
Зростання мінімалки призведе в першу чергу до зростання зарплат найбільш малооплачуваних, а не всіх працівників. Вплив на ціни буде незначним, найменш забезпечені громадяни відчують невелике зростання рівня життя, більш забезпечені – змін практично не помітять. Найбільшу загрозу для гаманців громадян зараз представляє не висока інфляція, а зростання тарифів на комунальні послуги, вважає Вадим Іосуб.
На думку Андрія Шевчишина, підвищення мінімального рівня зарплат призвело до різкого зростання офіційних витрат ФОП, і незначно відбилося на витратах великих компаній і торгових мереж. Тому збільшення мінімальної зарплати матиме незначний вплив на зростання цін.
Разом з тим, проблема не стільки в підвищенні мінімального рівня зарплат і нових відрахуваннях для нормально працюючого бізнесу, скільки в обов’язку робити відрахування для бізнесу-початківця або тимчасово збиткового. У підсумку, малий бізнес намагається врахувати не тільки нові витрати в цінах, а й майбутні ймовірні недобори.
При цьому Євген Гороховець зазначає, що із зростанням мінімальної і середньої зарплати в країні купівельна спроможність громадян зростає, вони зможуть придбати товари, які не могли дозволити собі раніше взагалі або в такій кількості.
Водночас, згідно з даними Держкомстату, в січні ціни на продукти харчування і безалкогольні напої зросли на 1,9%. Протягом року також очікується підвищення тарифів за комунальні послуги, і зростання цін у сфері послуг.
Таким чином, разом із зростанням доходів продовжиться зростання цін на групи товарів і послуг, які користуються попитом у більшості громадян.
Перші, попередні висновки про залежність зростання цін від підвищення мінімалки можна буде робити за результатами лютого, оскільки саме в лютому люди витрачатимуть отриману за січень зарплату. Ще цікавіше буде оцінити результати підвищення мінімальної зарплати в кінці бюджетного року.
Позаду паровоза
В Україні один з найнижчих рівнів зарплат. Менше не тільки від європейського рівня, але також і російського. Так, середньомісячна номінальна зарплата в РФ становить 35,75 тис. рублів або 565 доларів, мінімальна – 7,5 тис. рублів (118 евро).
У США мінімальна зарплата – 7,25 доларів на годину, що при середньому 8 годинному дні і 21 робочий день передбачає 1218 доларів гарантованого мінімуму. Але в середньому оплата становить 25 доларів на годину або 4200 доларів на місяць.
Для Європи середня зарплата становить близько 2100 євро на місяць або 2300 доларів на місяць. При цьому мінімальна приблизно 8,5 євро на годину або 1428 євро на місяць (1570 доларів на місяць).
В Україні середня зарплата в 2016 році становила близько 5183 грн на місяць або трохи більше 192 доларів США (з розрахунку за курсом на 17.02.2017).
Мінімально на мінімальній. В Україні найменша зарплата в Європі
Відзначимо, що мінімальна зарплата в Люксембурзі більше від української в 18 разів, в Ірландії і Нідерландах – в 14 разів.
У порівнянні з 2008 роком мінімальна зарплата в Болгарії зросла на 109%, в Румунії – на 99%, в Словаччині – на 80%, в Естонії – на 69%, в Латвії – на 65%, в Литві – на 64%.
Як бачимо, стійке зростання доходів громадян є нормою і пріоритетом для більшості європейських країн, розташованих по сусідству з Україною. Оскільки низькі доходи населення обмежують можливості для зростання внутрішнього ринку і роблять економіку залежною від зовнішньоекономічних факторів.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас