Як українські аграрії заробляють на равликах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українські аграрії заробляють на равликах

Аграрний ринок
2011
За останні три роки Україна наростила обсяги експорту равликів. У 2013 році українські виробники експортували 3 тонни молюсків, у 2014 — 58 тонн, у 2015 — 260 тонн, а в 2016 – 380 тонн.
В Україні є 10 равликових ферм. 90% їхньої продукції йде на експорт.
Кілограм равликів у супермаркеті коштує від 1050 до 1200 грн. Равлики продають магазини, де є рибні відділи, відділи морських делікатесів. Це робить вітрину привабливою. Про це розповідає засновник ферми “Еко Равлик” Дмитро Бутенко. Там виробляють 7 видів готових равликів.
“Продаємо їх більше сотні ресторанам через інтернет, а також в деякі мережі супермаркетів. Купують в ресторани та готелі всіх великих міст України. Равлика обчищають, відділяють хвостову частину. Філе відправляють на термічну обробку, раковину — на стерилізацію. Філе в спеціальному цеху фарширують соусом, заморожують. Таким воно надходить у магазини”, — говорить Бутенко.
Вага фаршированого равлика — 15-30 грамів. Замороженими продають в ресторани. М’ясо равлика додають в рагу, супи, салати, паштети. Два сезони йде на вирощування маточного стада равликів. Ще сезон — на те, щоб молюски виросли до потрібного “товарного” розміру. На фермі Бутенка щомісяця вирощують 250-300 кг равликів.
“Зараз продаємо від 50 до 500 кілограмів равликів на місяць. Плануємо розширювати переробку до 1 тонни на місяць. Будемо поставляти равликів в Євросоюз”, — каже підприємець.
Торік Україна продала за кордон 380 тонн равликів. Ще стільки ж, а то й більше, перевозять контрабандою.
Найдорожче продають ікру равликів. 50 грамів коштує 1850 гривень. У Європі ціна за 50 грамів — від 60 до 350 євро в залежності від виду равлика.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас