Вадим Іосуб: чи потрібне Україні держрегулювання цін? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: чи потрібне Україні держрегулювання цін?

Казна та Політика
242
Держрегулювання цін – від початку порочна і шкідлива практика, яка дісталася країні у спадок від епохи «розвинутого соціалізму», яка запам’яталася тотальним дефіцитом на більшість товарів, на які були встановлені «соціально справедливі ціни».
Дивно, що багатьом доводиться нагадувати ази роботи ринку: ціна балансує попит і пропозицію. Штучно занижена ціна призводить до того, що попит за цією ціною перевищує пропозицію, і виникає дефіцит.
Занижена ціна дестимулює виробника займатися виробництвом і реалізацією товару, що призводить до ще більшого дефіциту.
Штучне обмеження торговельних надбавок на окремі групи товарів дестимулює роздріб торгувати цими товарами.
Неринкові ціни спотворюють стимули, і в програші опиняються всі: виробники, торгівля, споживачі.
На перший погляд парадоксально, але часто обмеження цін і надбавок призводить до того, що товар коштує дорожче, ніж коштував би без цих обмежень.
На звичайні товари ціни коливаються у відповідності з попитом і пропозицією, і часто не тільки ростуть, але і падають (великий урожай, сезонне зниження і т. д.).
Для регульованих цін, виробники завжди продають за максимально можливими цінами, торгівля по максимуму буде використовувати обмежену торговельну надбавку і чекати їх зниження не доводиться.
Статистика невблаганно свідчить: регульовані ціни останні роки зростають набагато швидше від вільних.
У четвертому кварталі минулого року уряд провів експеримент з тимчасового скасування держрегулювання цін на продукти харчування.
Були скасовані норми щодо встановлення максимальної торговельної надбавки в 15-20% на 17 груп товарів, зокрема на крупи, м’ясо, молоко, борошно, ковбаси, яйця, сир, сметану, масло.
На думку Міністерства економічного розвитку і торгівлі, експеримент дав позитивний результат, і зараз міністерство планує запропонувати Кабміну постійне скасування регулювання.
Побоювання з приводу того, що відсутність регулювання призведе до стрибка цін, не виправдалися.
Зрештою, і виробники, і торгівля зацікавлені в максимізації прибутку, а це можливо, якщо ціни на пропоновані товари відповідають платоспроможному попиту споживачів.
Продавці найменше зацікавлені в тому, щоб задерти ціни і втратити покупців.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас