В НБУ дали роз'яснення щодо діяльності російських банків в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ дали роз'яснення щодо діяльності російських банків в Україні (інфографіка)

Фондовий ринок
3481
В НБУ пояснили ситуацію щодо діяльності банків із російським державним капіталом в Україні, так і інших банків лише в рамках законодавства України, яке чітко визначає причини для обмеження або припинення діяльності банків в Україні.
Про це йдеться на сторінці НБУ.
Регулятор зазначає, що повноваження для обмеження присутності російського капіталу в Україні є тільки у Верховної Ради та Ради національної безпеки та оборони (РНБО). Саме народні депутати України можуть розробити та внести відповідний законопроект – своє бачення того, якою має бути подальша доля банків із російським державним капіталом на ринку України.
В повідомленні йдеться про те що, саме депутати в змозі абсолютно законно обмежити роботу банків із російським капіталом, а не вимагати від НБУ діяти за межами правового поля.
На сьогодні НБУ застосував усі обмеження, передбачені рішенням РНБО та указами Президента України. Наразі НБУ не має підстав для припинення роботи банків із російським капіталом в Україні і не може порушувати законодавство.
НБУ зазначає, що, теза про те, що саме НБУ має припинити роботу банків із російським капіталом в Україні, не відповідає дійсності.
В НБУ дали роз'яснення щодо діяльності російських банків в Україні (інфографіка)
Також НБУ надав спростування 5 неправдивих тез щодо банків із російським капіталом:
Теза 1. Масштабна експансія банків із російським державним капіталом на українському ринку.
НЕПРАВДА – За останніх три роки частка банків із державним російським капіталом на ринку України зменшилася до 8,8%. Ці банки зменшили мережу відділень на 42%.
Протягом трьох років вклади населення в них зменшилися майже у два рази в гривні, та майже в чотири – в іноземній валюті.
Теза 2. “Особливі”, спрощені умови надання рефінансування банкам з російським державним капіталом._
НЕПРАВДА – Умови надання рефінансування банкам України від НБУ однакові для всіх банків. За стандартними інструментами регулювання ліквідності банківської системи цей процес здійснюється автоматично. Рефінансування банків здійснюється лише під відповідне забезпечення – у разі надання ліквідної застави, наприклад облігацій внутрішньої державної позики або іноземної валюти. Із графіком проведення тендерів із підтримання ліквідності банків можна ознайомитися за посиланням.
Стабілізаційні кредити НБУ не видає з червня 2015 року.
Банки із державним російським капіталом не мають заборгованості за стабілізаційними кредитами перед НБУ.
Теза 3. Банки з російським державним капіталом в Україні “спонсорують” війну.
НЕПРАВДА -НБУ наголошує, що в кожному із банків із російським капіталом ще з 2014 року працює куратор від НБУ, який ретельно відстежує всі операції, і у разі виявлення неправомірних операцій має всі інструменти для застосування заходів впливу. Наразі подібних порушень не виявлено.
Теза 4. Докапіталізація ПАТ “Промінвестбанк” за рахунок бюджету України.
НЕПРАВДА – Докапіталізація ПАТ “Промінвестбанк” здійснюється лише за рахунок коштів акціонерів. Наголошуємо, що за рахунок державного бюджету може здійснюватися докапіталізація лише державних банків.
Теза 5. Існування та реалізація домовленостей між керівництвом НБУ та ПАТ “Промінвестбанк” щодо розрахунків між ПАТ “ПЛАТИНУМ БАНК” та ПАТ “Промінвестбанк”.
НЕПРАВДА – У ПАТ “ПЛАТИНУМ БАНК” зобов’язань перед ПАТ “Промінвестбанк” у зазначений період не було. Операції з переведення ліквідності між банками також не проводилися.
Щодо ПАТ “ПЛАТИНУМ БАНК” повідомляємо, що НБУ заборонив залучати кошти від державних установ у період перебування ПАТ “ПЛАТИНУМ БАНК” у стані проблемного, однак банк залучив кошти попри заборону НБУ. Також НБУ заборонив залучення депозитів – ПАТ “ПЛАТИНУМ БАНК” міг залучати кошти клієнтів лише в межах уже наявних лімітів. Зростання портфелів за депозитами пояснюється курсовою переоцінкою та зростанням виплат за процентами за депозитами, які не були виплачені.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас