В Україні затвердили нову схему виведення грошей з проблемних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні затвердили нову схему виведення грошей з проблемних банків

Казна та Політика
2151
В Україні офіційно дозволили нову схему виведення активів з проблемних банків – багаторівневу із взаємозаліком між вкладниками і позичальниками за участю третьої сторони.
«Суди трьох інстанцій при подальшій підтримці ВСУ дішли висновку про правомірність проведення заліку зустрічних однорідних вимог, між кредитними зобов’язаннями і переуступленими боржникові банку правами вимоги за депозитним договором, шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог», – прокоментував UBR.ua постанову Верховного суду у справі № 3-1162гс16.
Вона стосувалася кредиту на 2 млрд. грн., який Ощадбанк надав Дельта Банку ще за його життя. Як заставу Дельта надала держбанку майно групи своїх позичальників і застави за ним. Один з таких позичальників – підприємство «Танк Транс» – і відстояло в судах своє право на взаємозалік за своїм кредитом із заставою.
«Після визнання Дельта Банку неплатоспроможним «Танк транс» вирішив заощадити і погасити свій борг з дисконтом. Компанія придбала у вкладника право вимоги на депозит, що значно перевищує 200 тис. грн. І провела взаємозалік – обмін депозиту на свій кредитний борг. Тобто «Танк транс» більше нічого не винен тимчасовій адміністрації Дельта Банку, він фактично погасив кредит, на який більше не може претендувати Ощадбанк. Держбанк залишився з носом: і без кредиту, і без застави. Тимчасова адміністрація Дельта Банку – без погашення великого кредиту живими грошима.
А «Танк транс», мабуть, заощадив завдяки дисконту. Вкладник, з яким підприємство розраховувалося замість банку живими грошима, отримував не всю суму своїх заощаджень. У таких випадках, як показує практика, з кожного мільйона депозиту реально отримати по 500-600 тис. грн.», – розповів Кравець.
Від схеми виграють дві сторони: позичальники – різко скорочують своєї кредитний борг і вкладники – повертають набагато більше 200 тис. грн., які їм може забезпечити Фонд гарантування. Адже, як відомо, вкладники 200+ стоять четвертими в черзі кредиторів, і їм практично нереально повернути свої заощадження після ліквідації банку та розрахунків фінустанови з Нацбанком і держбюджетом. Тому юристи і акцентують увагу на людському факторі.
«В основному, це рішення створило значний плюс для осіб, що мають депозитні рахунки в тих банках, які перейшли під тимчасову адміністрацію, але при цьому встигли укласти договори відступлення права вимоги з особами, які мали заборгованість перед банком за кредитними договорами. Оскільки дозволило поставити крапку в питанні можливості відступлення прав вимоги за грошовими зобов’язаннями, вираженим в різній валюті», – сказав керуючий партнер Юридичної фірми N&D Андрій Довбенко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас