Україна змінила "локомотив" економіки - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна змінила "локомотив" економіки - Bloomberg

Аграрний ринок
2843
Продукти харчування стали головним українським експортом замість металів. Головним експортом України стали продукти агросектору.
Експорт пшениці, ячменю та олії досяг історично високих рівнів, коли українське сільське господарство почало своє відновлення в 2013 році.
Про це пише Bloomberg, зазначаючи, що підйом аграрного сектору збігся зі стрімким скороченням експорту товарів, які Україна в основному продавала до цього часу, зокрема залізної руди і сталі.
Продукти металургійної галузі виробляються в східній частині країни, окремі райони якої зараз охоплені війною проти проросійських сил. Понад 40% товарів, які експортує Україна – це продукти аграрної галузі.
А продаж за кордон металів скоротилася на чверть. Міністр аграрної політики Тарас Кутовий сказав, що Україна має потенціал виробити достатньо продуктів харчування, щоб забезпечити півмільярда людей.
Однак є і поганий “бік цієї медалі”. Світові запаси пшениці вже досягли рекордного рівня. Крім того, надмірна залежність від однієї групи сировини може підірвати економічне зростання, коли світові ціни на аграрну продукцію впадуть.
Однак, за словами економіста Dragon Capital Олени Бєлан, очікується, що попит на продукти харчування в довгостроковій перспективі буде зростати, тому спиратися на такий експорт не так ризиковано, як у випадку з металами.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас