Високі комісії гальмують розвиток безготівкових платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високі комісії гальмують розвиток безготівкових платежів

Фінтех і Картки
553
«Дуже часто до народних депутатів звертаються приватні підприємці, які не можуть забезпечити прийом безготівкових платежів, тому що банки встановлюють комісію в розмірі 1-3%», – розповів економічний експерт, помічник народного депутата Віталій Наконечний.
«Багатьох підприємців, перед якими стоїть перспектива використання терміналів, лякає зростання стартових інвестицій. Адже підприємництво – це спосіб прогодувати сім’ю», – пояснила виконавчий директор Української асоціації прямих продажів Надія Бедричук.
Водночас банкіри стверджують, що вартість еквайрингу за останній рік знизилася. За словами директора департаменту транзакційного бізнесу ТАСкомбанку Євгена Закалати, раніше середні ставки банків становили 2,3-2,7%. «Стандартна ціна – 2%», – говорить він.
Одна з причин високої вартості еквайрингу – високі ставки interchange, які стягують міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard. «Якщо раніше це було 1,4%, то тепер 1,7%. При цьому на ринку багато карт, за якими ставка становить 2%. Ці ставки закладають в собівартість банки-еквайєри, тоді як наша маржа продовжує зменшуватися», – зазначає Євген Закалата.
У НБУ немає повноважень з регулювання ставок interchange. «У Європі, наприклад, регулятор встановив ставки interchange для дебетних карт на рівні 0,2%, для кредитних – 0,3%», – наводить приклад заступник начальника департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Володимир Харченко. Ще далі пішла Індія, де оплата проводиться за допомогою QR-коду, і гроші списуються безпосередньо з рахунку в банку. «Не виникає посередників: оплата відбувається з рахунку. Це дозволяє мінімізувати витрати торговця», – каже Володимир Харченко.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас