Греція не хоче виконувати вимоги МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція не хоче виконувати вимоги МВФ

Світ
890
Греція та її кредитори активізують зусилля для пошуку виходу з боргової кризи, перш ніж настане термін сплати в липні майже 7 млрд євро зобов’язань, про це повідомляє Bloomberg.
Єврокомісар з економічних питань П’єр Московічі зустрінеться з грецьким прем’єр-міністром Алексісом Ціпрасом після розмови з міністром фінансів Евклідом Цакалотосом в Афінах у середу.
Кредитори мають оцінити проведені урядом Греції реформи. Без такої оцінки надання подальших траншів під питанням. Європейські спостерігачі вимагають, щоб угоди було досягнуто до 20 лютого, коли міністри фінансів єврозони зберуться в Брюсселі.
При цьому Греція не знайшла порозуміння зі своїми кредиторами, які наполягають, щоб уряд Ціпраса вживав більше заходів, спрямованих на скорочення бюджету.
МВФ вимагає від Греції політики подальшого затягування пасків. Країни Євросоюзу, включно з Німеччиною та Нідерландами, також вважають вимоги МВФ необхідними.
«Дуже важливо, щоб усі партнери дотримувалися взятих на себе зобов’язань. Зараз не час дбати лише про власні інтереси», ─ вважає віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.
Кредитори Греції ─ комісія з економічних питань, Європейський центробанк, Європейський механізм стабільності та МВФ ─ запропонували бюджетні скорочення в розмірі до 2% від ВВП, в тому числі нижчий поріг оподаткування і пенсійну реформу, повідомило джерело.
Однак Афіни заперечують, що така пропозиція була.
«Ми ведемо переговори щодо угоди, в якій не йдеться про заходи жорсткої економії», ─ заявив прес-секретар уряду Греції Дімітріс Тсанакопоулос, додавши, що економіка країни працює краще, ніж очікувалося, і що потреби в жорсткій економії немає.
За розрахунками Bloomberg, економіка Греції зросла на 0,3% за весь рік. Відповідно до останнього звіту комісії, профіцит бюджету Греції зросте до 3,7 відсотка в 2018 році, за умови отримання фінансової допомоги розміром 86 млрд євро.
Це розходиться з думкою МВФ про те, що профіцит бюджету не перевищить 1,5% без більш жорсткої економії.
«Якщо є бажання, то знайдеться і спосіб, ─ оптимістично заявив П’єр Московічі після зустрічі з міністром фінансів. ─ Ми знайдемо найкраще рішення як для Греції, так і для її партнерів у єврозоні».
Нагадаємо, влітку грецький уряд має виплатити борги обсягом майже 7 мільярдів євро. Однак він не зможе цього зробити, якщо не розблокує третій пакет допомоги міжнародних кредиторів загальним обсягом 86 млрд євро. Для цього потрібна чергова оцінка програми реформ, яку мають дати кредитори.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас