Як захистити квартиру від злому: що насправді працює — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захистити квартиру від злому: що насправді працює

Нерухомість
12394
Зростання злочинності і квартирні крадіжки, що почастішали, змушують українців шукати спосіб убезпечити своє житло від пограбування. Що можна зробити, і скільки це буде коштувати? В результаті кожен повинен вирішити сам, що йому важливіше: ціна питання або безпека майна.
Захистити квартиру, поставивши на охорону
Зрозуміло, найкраще було б доручити питання охорони квартири або будинку тим, хто займається цим професійно. Однак розцінки служб охорони можуть виявитися по кишені далеко не всім. Встановлення охоронної системи сигналізації коштує 4-6 тис. грн, залежно від складності, типу датчиків, ступеня надійності. Плюс – щомісячна плата за охорону житла.
Мінімальна абонентська плата за місяць пультової охорони (приїзд наряду на спрацьовування сигналізації) – 220-240 грн.
“На ринку можна знайти послуги дешевше, але реально захистити квартиру здатна лише компанія з достатньою матеріальною базою. Забезпечення захисту вимагає додаткових витрат”, – розповів заступник гендиректора з питань розвитку холдингу охоронних підприємств “Шериф” Роман Павлюк.
Практикується схема: посередники передають замовлення справжнім охоронним фірмам. Це автоматично збільшує час реагування. Посередники пропонують послуги за 150 грн/місяць, але працюють до першого інциденту. Потім закриваються, щоб не нести відповідальність. Ліцензія коштує від 2 тисяч гривень.
Можна не зв’язуватися з охоронцями і поставити автономну систему сигналізації, яка за 1,5 тис. грн буде відлякувати грабіжників червоним світлодіодом. Вона надішле на телефон повідомлення про проникнення. Але що робити з цим сигналом, доведеться вирішувати самому: викликати поліцію, просити сусіда перевірити житло, включати ревун в під’їзді…
Експерти стверджують, такі сигналізації не завжди надійні. Наприклад, у дешевих систем бездротові датчики працюють імпульсно, перевіряючи простір, скажімо, щохвилини (для економії заряду батареї). Тому злодій може, зайшовши в приміщення, накрити датчик. Одиничне секундне спрацьовування буде сприйнято як помилкове, а більше датчик реагувати не буде.
Система спостереження
Злодії перед пограбуванням уважно вивчають режим дня власника, щоб вибрати максимально безпечний період для злому. Тому, бажаючи захистити квартиру, корисно самим влаштувати стеження за тими, хто блукає в під’їзді або біля дверей житла.
Можна встановити відеовічко – пристрій, який кріпиться з внутрішньої сторони дверей навпроти вічка і фіксує все, що відбувається. Потім реально дізнатися, переглянувши запис, хто цікавився вашими замками.
“Звичайно є ризик, що ви лише перегляньте “ролик” початку крадіжки, якщо, звичайно, злодії не унесуть і саме відеовічко”, – говорить Роман Павлюк.
Однак цей пристрій може виявитися дуже корисним доповненням до охоронної системи. Наприклад, він дозволяє побачити, чи не чекає хтось за дверима господарів, щоб увірватися в будинок. Не секрет, що грабіжники часом підсилають нешкідливу на вигляд людину під виглядом працівника комунальних або соціальних служб, а самі чекають в засідці, поки відчиняться двері.
“Ми рекомендуємо встановлювати такі системи і навіть з додатковими камерами, щоб бачити сусідні сходові площадки”, – радять в “Шерифі”.
Захистити квартиру також можна, поставивши IP-камери. Це дозволить через свій смартфон спостерігати, що відбувається в житлі або під’їзді.
Двері на радіокеруванні
Розробляються нові методи, що дозволяють захистити домівку. Так, нещодавно на ринку з’явилися комбіновані системи сигналізацій з керованим по радіо замком. Він влаштований як автомобільний центральний замок і відкривається за допомогою радіосигналу.
“Якщо до механічного замку можна підібрати відмичку або зламати його, то тут треба послати правильно закодований сигнал. Для викрадення авто застосовують так звані грабери, які перехоплюють цей код. Однак людина з приладом в під’їзді точно викличе підозру”, – пояснює Роман Павлюк.
Такі замки ставлять на додаток до механічних. Вони досить ефективно допомагають захистити квартиру. При поверненні додому господар може зі смартфона зняти квартиру з сигналізації, одночасно відкривши радіозамок.
Орієнтовна вартість такої системи – від 9 тис. грн. На розмір абонплати це не впливає. Нагадаємо, фахівці радять використовувати два замки різних систем. Сувальдні (плаский ключ “метелик”) замки вважаються більш надійними, ніж з циліндричними вставками (“личинками”), а найбільш стійкі до злому – штифтові замки (з висвердленими точковими поглибленнями по язичку ключа). Відкрити можна будь-який замок. Головним критерієм захисту квартири стає час, за який це можна зробити. Прості замки відкриваються за пару хвилин, складні – за пару годин.
Зазвичай злодіям, які працюють за наводкою, треба пару хвилин, щоб забрати найцінніше. Навіть спрацьовування сигналізації не гарантує, що злочинець відмовиться від свого задуму, якщо він зможе швидко проникнути всередину. Злодії йдуть шляхом найменшого опору.
Не менш важливо захистити вікна і балкони від проникнення злодіїв, які відмовилися штурмувати квартиру через вхід.
“Через двері намагаються проникнути в усіх багатоповерхівках, за винятком верхніх і перших поверхів”, – пояснив директор охоронного холдингу “Спрут” Олександр Бухар.
Зараз багато хто утеплює будинки: людина, яка висить на тросах, не викликає підозр. Злодії-альпіністи активно цим користуються. Звичайні пластикові вікна легко віджимаються, а спеціальні зміцнені варіанти мало хто вибирає: під час ремонту головне – невеликий кошторис. Ставити ж дорогі замикаючі пристрої на неміцні металопластикові конструкції немає сенсу.
“Єдиний вихід – внутрішні металеві жалюзі. При розтині вікна спрацює датчик, а злочинцеві треба ще відкрити жалюзі. Однак, за нашими даними, засобами захисту обладнано тільки близько 5% квартир”, – пояснюють в компанії “Шериф”.
За такою ж логікою фахівці радять, щоб захистити квартиру, ставити другі вхідні двері. Причому вони повинні бути найскладнішими для відмикання. Перші двері виконують більше декоративну функцію.
“Злодій не може вгадати, коли приїде наряд – через п’ять або п’ятнадцять хвилин через затори. Але навіть без сигналізації раптове виявлення другого рубежу захисту може змусити злодія відмовитися від своїх планів”, – пояснює Олександр Бухар.
Навіть якщо злочинець потрапить в квартиру, у нього не буде часу на пошук схованок. Треба мати хоча б один замок, який зсередини не можна відкрити без ключа. Тоді злодій, який пробрався через вікно, опиниться в пастці. Йому доведеться або “пробиватися” крізь двері, або брати найцінніше і найлегше, щоб повернутися назад через дах. Шубу або плазму він точно не потягне за собою.
Краще використовувати хоча б мінімальні засоби захисту, ніж не користуватися ними зовсім. Тоді ймовірність того, що з квартири при крадіжці винесуть все дочиста, істотно знижується. А тому, щоб хоч якось захистити квартиру, треба монтувати решітки на вікнах перших і останніх поверхів, організовувати відеоспостереження, по можливості ставити сигналізацію (в крайньому випадку, наклеїти відповідний стікер).
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас