В Україні намічається падіння ставок банківських депозитів, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні намічається падіння ставок банківських депозитів, - НБУ

Кредит&Депозит
2830
У українських банків з’явилися передумови для зниження ставок за депозитами.
Про це йдеться в огляді банківського сектору Національного банку України.
Як зазначає НБУ, ліквідність банківського сектору поліпшувалася протягом 2016 року завдяки поверненню коштів клієнтів. Також протягом минулого року НБУ в кілька етапів зменшив ключову ставку з 22% до 14%.
“Всі ці заходи забезпечили передумови для зниження банками процентних ставок за депозитами. Відсоток за 12-місячними депозитами фізичних осіб за рік знизився на 3.8 п.п. до 17,5% річних в гривні і на 2.2 п.п. до 5.7% річних в доларах США”, – йдеться в документі.
У IV кварталі зниження ставок загальмувалося через невизначеність ситуації навколо Приватбанку, вважають в НБУ.
Вартість депозитів в доларах США і євро досягла нових історичних мінімумів, оскільки попит банків на валютне фондування залишається низьким.
Зниження вартості фондування створило для банків можливість у другому півріччі знизити процентні ставки по кредитах для бізнесу більше, ніж дешевшали депозити населення. Однак вартість нових кредитів все ще залишається високою, а тому вони залучаються переважно на короткий термін для фінансування оборотного капіталу.
За очікуваннями НБУ, темпи приросту вкладів значно прискоряться в порівнянні з 2016 роком.
“Вирішення проблеми платоспроможності Приватбанку, який пропонував вкрай високі відсотки за вкладами населення, створює передумови для істотного зниження депозитних ставок і здешевлення кредитів протягом 2017 року», – говориться в огляді.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас