Нацбанк відзначив погіршення якості кредитів держбанків 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відзначив погіршення якості кредитів держбанків 2016 року

Кредит&Депозит
476
Національний банк України в січні провів аналіз стану активів державних банків “Укрексімбанк” і “Ощадбанк” і виявив погіршення якості ряду кредитів, що видані і обслуговувалися в 2016 році.
Про це йдеться в матеріалах засідання Ради фінансової стабільності, яке відбулося під керівництвом голови НБУ Валерії Гонтаревої і міністра фінансів України Олександра Данилюка.
 “Дисципліна обслуговування кредитів багатьма позичальниками істотно погіршилася, а окремі компанії зупинили обслуговування кредитів.
Це призвело до зростання потреби в додатковій капіталізації банків в 2017 році, – наголошується в матеріалах ради. – Остаточна сума докапіталізації буде визначена з урахуванням можливих позитивних ефектів від реструктуризації частини боргів, проведених відповідно до закону “Про фінансову реструктуризацію”. На даний момент державні банки дотримуються вимог НБУ до розміру регулятивного капіталу”.
Як повідомлялося, загальний збиток діючих банків України за січень-листопад 2016 року склав 18,884 мільярда гривень, що в 3 рази нижче за показник за аналогічний період минулого року на рівні 57,3 мільярда гривень. Згідно з даними на сайті регулятора, в листопаді банки отримали 6,29 мільярда гривень збитку, доходи банків за 11 місяців склали 166,14 мільярда гривень, а витрати – 185,03 мільярда гривень.
Частка держбанків в загальній структурі банківської системи країни на поточний момент становить понад 50% через націоналізацію в кінці 2016 року найбільшого в Україні банку “ПриватБанк”. В даний момент у власності держави знаходяться 4 банки – “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк” і “ПриватБанк”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас