Корупційні потоки на УЗ сягають півмільярда доларів на рік - Омелян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупційні потоки на УЗ сягають півмільярда доларів на рік - Омелян

Кримінал
848
Обсяг коштів, залучених у корупційні потоки в ПАТ “Укрзалізниця” в останні роки, становив приблизно 500 млн доларів на рік.
Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.
Міністр зазначив, що у “кращі часи” мова могла йти про тіньові потоки обсягом 1-2 млрд доларів на рік.
Подібні оцінки враховують не тільки махінації при закупівлі, але і маніпуляції з наявністю або відсутністю вагонів, каже Омелян.
“Ти отримуєш вагон вчасно, але дорого, або пізніше, але дешевше, або не отримуєш взагалі. При цьому така послуга корупційна на всіх рівнях, починаючи від керівництва, що роздає вказівки, і закінчуючи начальниками станцій, що забезпечують технічну подачу цих вагонів вчасно і за графіком”, – зазначив він.
“Ми знаємо, що в 2016-му “чорна” каса, завдяки підвищеній тарифікації, зросла в рази. У нас з’явилися величезні питання щодо транзиту. Компанії-прокладки, яким фактично достатньо було мати три стільці і один стіл, заробляли величезні суми на вантажних перевезеннях”, – розповів глава Мінінфраструктури.
В даному контексті Омелян торкнувся питання, що стосуються закупівлі УЗ дизельного палива.
За його словами, незважаючи на те, що залізниця закуповує понад 300 тисяч тонн палива на рік, паливна компанія з якихось причин досі не створена.
В УЗ, як зазначає міністр, все ще відсутня формульна ціна закупівель та підхід до формування стратегічного паливного резерву.
“Можливо, в силу об’єктивних обставин у 2014-му резерв був спалений, але в 2016-му при наявності великого грошового запасу його все одно не створили. І фактично кожен раз “УЗ” зіштовхується з шантажем з боку постачальників: або ви підвищуєте ціну купленого палива, або ми зупиняємо поставки”, – сказав Омелян.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас