Данилишин не бачить підстав для зростання безробіття у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин не бачить підстав для зростання безробіття у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати

Казна та Політика
909
Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин переконаний, що підвищення мінімального розміру заробітної плати до 3 200 гривень в 2017 році не вплине на зростання рівня безробіття і зниження зайнятості населення, а також не призведе до зростання інфляційних очікувань в Україні.
Про це він заявив, коментуючи інформацію про те, що відповідно до інфляційного звіту НБУ, в результаті підвищення розміру мінімальної зарплати до 3 200 гривень у 2017 році офіційно будуть звільнені близько 630 тис. осіб.
“Збільшення мінімального розміру зарплати я вважаю правильним кроком уряду в системі реформування оплати праці та підвищення життєвого рівня наших громадян. За 2016 рік економіка України відновила зростання майже на 1,8%. У 2017 році очікується збільшення темпу зростання – до 3%. Прогноз інфляції (на 2017 рік) залишається в межах цільових орієнтирів. Тому я не бачу істотних ризиків впливу підвищення мінімальної зарплати на макроекономічну і фінансову стабільність”, – зазначив Данилишин.
Він підкреслив, що підвищення мінімальної зарплати призведе до зростання середньої номінальної заробітної плати майже на 23% в 2017 році.
“Особливо високими темпами середня зарплата зросте для низькооплачуваних працівників. Разом з тим, уряду необхідно вжити рішучих заходів щодо стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу і його захисту від ризиків фінансово-економічного впливу”, – зазначив голова Ради НБУ.
Підвищення розміру мінімальної зарплати, підкреслив Данилишин, не зробить істотного впливу на сальдо консолідованого бюджету.
“Відповідне зростання витрат на оплату праці буде компенсуватися збільшенням доходів від оподаткування та пенсійного збору”, – заявив він.
В цілому, підвищення мінімальної зарплати буде мати позитивний, але стриманий ефект на економічне зростання – додатково 0,5% ВВП.
Данилишин також зазначив, що кардинальне зниження темпів зростання інфляції в 2016 році спостерігалося лише для споживчого ринку – зниження з 43,3% в 2015 р до 12,4% – в 2016.
“На мій погляд, ризиком є ​​те, що зниження темпів зростання цін виробників не відбулося. Було зафіксовано зростання до 35,7% за 2016 рік після 25% в 2015 році. І цей факт ніяк не свідчить про бажаний позитив в інфляційних характеристиках розвитку економіки. Вважаю, що зусилля НБУ повинні бути спрямовані саме на сприяння зростанню темпів розвитку економіки”, – зазначив Данилишин.
При цьому він підкреслив, що інфляційний звіт є одним з експертних звітів.
“У ньому представлені думки окремих експертів з того чи іншого напрямку”, – зазначив Данилишин.
Він підкреслив, що вироблення основ грошово-кредитної політики, контроль за її проведенням є прерогативою Ради НБУ.
Як повідомлялося, згідно з інфляційним звітом НБУ, в результаті підвищення мінімальної зарплати до 3 200 гривень у 2017 році офіційно будуть звільнені близько 630 тис. осіб.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас