Голова правління розповів про перспективи Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова правління розповів про перспективи Приватбанку

Фондовий ринок
2452
Новий керівник Приватбанку Олександр Шлапак розповів про перші результати роботи правління і про плани розвитку після переходу банку в державну власність.
Збитковий рік
За підсумками 9 місяців минулого року Приватбанк демонстрував прибуткову діяльність – його прибуток становив 591 млн грн. Збитки банку за результатами 2016 року з’явилися через несформовані резерви під пов’язані кредити, які становлять близько 97% від корпоративного кредитного портфеля. Таким чином, штучно занижувався рівень збитків банку.
Після формування резервів банк отримав збиток минулих періодів в розмірі 135 млрд грн. Тому перед банком поставлено завдання – за результатами року вийти на прибутковий рівень, заявив Шлапак.
Спеціальний підрозділ з управління портфелем пов’язаних осіб продовжує вивчати активи банку. Зокрема, проводиться перевірка активів кіпрського банку, які оцінюються в 14 млрд грн. Якщо будуть виявлені пов’язані кредити, доведеться збільшувати резерви.
Банк втратив в Криму близько 14 млрд грн активів, під них потрібно сформувати додатковий капітал. Зобов’язання банку по кримській філії становлять 9 млрд грн. Таких коштів зараз немає, тому повернути гроші клієнтам можна за рахунок докапіталізації банку. Приватбанк найближчим часом звернеться до уряду і Мінфіну з пропозицією провести докапіталізацію, як це зробили Ощадбанк і Укрексімбанк, коментує ситуацію Шлапак.
Ситуація в банку стабілізується
На думку Олександра Шлапака, ажіотаж навколо націоналізації спав, і банк поступово відновлює свої позиції.
Перше завдання, поставлене перед новим правлінням – забезпечити перехід банку під державне управління. Це був дуже важливий період, оскільки за час переходу банку в держвласність пасиви банку знизилися на 30 млрд гривень. На підтримку банку держава виділила 116 млрд грн. Завданням правління було утримати банк на плаву, повернути довіру старих клієнтів і залучити в банк нових.
Приватбанк – це:
22 млн рахунків;
40% всіх депозитів фізичних і юридичних осіб;
60% всіх банківських платежів;
70% кредитних карт;
найвищій рівень застосування IT-технологій серед українських банків.
Приватбанк встановив абсолютний рекорд серед банків за розміром збитку, який склав 135 млрд гривень.
Ліквідність банку відновлюється
Зараз в банку 109 млрд гривень ліквідних активів, які дозволяють забезпечити 63% всіх зобов’язань банку перед клієнтами. Високоліквідні активи (кошти на коррахунках і каса банку) становлять 30 млрд грн, ще 79 млрд грн вкладено в держ. облігації.
Для порівняння, на 19 грудня високоліквідні активи банку становили 15 млрд грн.
Зобов’язання перед НБУ знизилися
Заборгованість банку перед НБУ становить 15,5 млрд грн, в той час як в грудні рівень зобов’язань перед центробанком перевищував 44 млрд грн. За останній місяць в НБУ повернуто близько 29 млрд грн.
Всього банк отримав рефінансування від НБУ на 55,5 млрд грн, з них погашено 41,1 млрд грн, виплачено відсотків 13,6 млрд грн.
Найближчим часом з НБУ буде узгоджений порядок повернення решти суми боргу. Планується погасити борг перед регулятором до 2020 року.
Виводити кошти з банку стали менше
З 19 грудня минулого року відтік коштів фізичних осіб становив 5,2 млрд грн і 191 млн доларів. З початку року населення вивело 900 млн грн. і 95 млн доларів. На думку Олександра Шлапака, зараз ситуація поступово стабілізується і незабаром банк планує вийти в плюс за гривневими ресурсами.
Активного виведення коштів юридичних осіб не відбулося, з початку року приплив коштів в банк на поточні рахунки і депозити становив 900 млн грн. А обсяг строкових депозитів корпоративних ВІП-клієнтів в порівнянні з груднем зріс на 65%.
У банку з’явилися нові клієнти – місцеві бюджети. Банк активно працює з органами місцевої влади по розміщенню коштів місцевих бюджетів в Приватбанку. Обсяг розміщених депозитів становить 1,1 млрд грн.
Надалі банк розраховує на подальший приріст коштів. Після підписання Президентом закону, що гарантує виплати 100% вкладів фізичних осіб в державних банках, привабливість Приватбанку з точки зору розміщення в ньому депозитів тільки зросте, вважає Шлапак.
Заблоковано рахунки в Commerzbank
Commerzbank в четвер заблокував 17 млн ​​євро Приватбанку. Причина зараз з’ясовується, в Commerzbank вже звернулися із запитом.
Угода з Commerzbank – це договори, за якими в Україну постачається сільськогосподарська техніка під гарантії Hermes. Банком і контрагентом відсотки сплачуються вчасно. Жодних причин для блокування рахунків у німецького банку не було, вважає Александ Шлапак.
Раніше в ЗМІ з’явилася інформація, що власники облігацій Приватбанку звернулися до суду з вимогою заарештувати коррахунки Приватбанку в іноземних банках.
Стратегічні цілі на рік
Банк планує продовжувати нарощувати пасиви і залучати клієнтів. До кінця року розраховуємо додатково залучити 11,4 млрд у фізичних осіб. Приватбанк поставив мету стати найкращим ощадним банком в Україні. Пріоритетом для банку стане обслуговування населення, а також малого та середнього бізнесу.
Також банк зосередиться на наданні послуг у державному секторі, до кінця року планує вийти на рівень 75% за бюджетними зарплатними проектами. Банк розраховує і далі залишатися найбільш інноваційною і технологічною фінансовою установою в країні.
Цього року планується збільшити обсяги кредитування і вийти на рівень: 5,3 млрд – кредити населенню, 5 млрд – малому та середньому бізнесу, 5 млрд – великим компаніям.
Банк активізує роботу з роздрібним бізнесом, мережа POS-терміналів буде збільшена на 15%.
Також банк більш активно планує брати участь в державних і бюджетних програмах: «теплі кредити», участь в програмах розвитку, фінансування АПК.
Один із пріоритетів банку – інформування та навчання клієнтів. Банк прагне, щоб клієнт був з нами на одному технологічному рівні і знав те, що знаємо ми. До кінця року плануємо збільшити активи і пасиви банку, сказав Олександр Шлапак.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас