Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію

Кредит&Депозит
12002
Почнемо з дивного. Незважаючи на те, що про “Платинум Банк” чутки ходили давно, він останнім часом виконував план щодо збільшення нормативів і навіть “хвалився” цим. Але НБУ був невблаганний, з 11 січня до 10 лютого в банк введено тимчасову адміністрацію з метою його ліквідації.
Цікаво, що відшкодування будуть отримувати не тільки фізичні особи, але й фізичні особи підприємці. Це перший випадок у практиці відшкодування коштів з рахунків юридичних осіб за рахунок коштів фонду. За попередніми прогнозами, 99% вкладників зможуть повернути свої кошти в повному обсязі.
Другим банком, який потрапив під немилість Нацбанку, став “Народний капітал”. Аналогічно ситуації з Платинум банком в банк введено тимчасову адміністрацію на один місяць з 20 січня. Мета та сама – ліквідація.
Трійку “лідерів” у січні закриває Фортуна-Банк. Тимчасова адміністрація під копірку перших двох випадків введена на місяць з 27 січня.
Інтерес інвесторів, готових виводити банки з ринку, спрямований поки тільки на один банк, Платинум, але і це не говорить про те, що операція відбудеться. У будь-якому випадку близько 5 млрд грн компенсації коштів на рахунках фонд готовий виплачувати найближчим часом, у зв’язку з чим варто очікувати закономірне зростання курсу долара.
Увага! Дата введення Тимчасової адміністрації актуальна для вкладників, які мають депозити в валюті, оскільки саме на цю дату братимуть курс НБУ для компенсації валютних вкладів. “Офіційні курси валют (НБУ) на ваші дати можна подивитись тут.
Фонд гарантування вкладів продовжує боротися за активи, які власники банків “ховали” до введення тимчасової адміністрації або рішення про ліквідацію. Зокрема, основний актив банку “Контракт” (будівля головного офісу) був проданий, але гроші від продажу так і не надійшли.
Ахова ситуація з активами у банку “Михайлівський”. По документації вартість активів становить 5113,52 млн грн, в той час як за фактом їх реальна ринкова вартість не перевищує 140 млн. Кредитний портфель був проданий, а залишився неліквід – кредити компаніям, які пов’язані з власниками банку. При тому, що ФГВФО виплатив вкладникам станом на початок 2017 року понад 1,6 млрд грн.
Ліквідація без “попереднього пострілу” у вигляді тимчасової адміністрації очікувала “Інвестбанк”, який, згідно з рішенням Правління НБУ, ліквідується з 13 січня, планований період ліквідації 2 роки.
Зазначимо, активи 70 банків, які ліквідуються, незалежні оцінювачі оцінили всього в 94 млрд грн, притому що “на папері” їх вартість перевищувала 418 млрд грн.
Що отримує ФГВФО від ліквідованих банків? 80% активів неплатоспроможних банків – це кредити. Практично весь кредитний портфель (90%) – це проблемні кредити, які не обслуговуються.
Майже половина кредитного портфеля (на суму близько 180 млрд грн) видана 600 великим бізнес-групам, половина з яких – особи, пов’язані з банками, які не обслуговують свої зобов’язання.
Частина позичальників та об’єктів у заставі розміщені в Криму і зоні АТО. Більше 10% від загального кредитного портфеля банків (37 млрд грн) – кредити, запорукою яких виступають цінні папери, що мають “нульову” вартість.
Згідно з інформацією ФГВФО, список банків з тимчасовою адміністрацією (ТА) у стадії ліквідації (Л):
Приватбанк (Націоналізований)
Фортуна Банк (ТА)
НК Банк (ТА)
Платинум Банк (ТА)
Банк Юнісон (ТА)
Родовід Банк (ТА)
Фінансова ініціатива (ТА)
Інвестбанк (Л)
Банк Траст (Л)
Артем Банк (Л)
Держзембанк (Л)
КСГ Банк (Л)
ЄВРОБАНК (Л)
Класикбанк (Л)
СмартБанк (Л)
Фідобанк (Л)
Банк Михайлівський (Л)
Хрещатик (Л)
Софійський (Л)
Банк Петрокоммерц-Україна (Л)
Банк ТК Кредит (Л)
Укрінбанк (Л)
Банк Союз (Л)
Авант-Банк (Л)
Банк Преміум (Л)
ЮСБ – Юніон Стандарт Банк (Л)
Банк ВБР (Л)
Банк Фінанси та Кредит (Л)
Банк Велес (Л)
Банк Контракт (Л)
Унікомбанк (Л)
Банк Національні інвестиції (Л)
Інтеграл (Л)
Радикал (Л)
Капітал (Л)
Дельта Банк (Л)
Столичний (Л)
Укргазпромбанк (Л)
УкрКомунБанк (Л)
СП Банк (Л)
Морський (Л)
ЧБРР (Л)
Національний кредит (Л)
УПБ (Л)
Київська Русь (Л)
Омега Банк (Л)
Банк Київ (Л)
Стандарт (Л)
Енергобанк (Л)
Надра (Л)
Кредитпромбанк (Л)
Імексбанк (Л)
ЗлатоБанк (Л)
Український Бізнес Банк (Л) – Укрбізнесбанк
Укоопспілка (Л)
Профінбанк (Л)
ВіЕйБі Банк (Л)
Міський комерційний банк (Л)
Банк Камбіо (Л)
БГ Банк (Л)
ЛегБанк (Л)
Меліор Банк (Л)
Аксіома Банк (Л)
Порто-Франко (Л)
Демарк (Л)
Інтеркредитбанк (Л)
Експобанк (Л)
Грінбанк (Л)
Акта Банк (Л)
Прайм-Банк (Л)
Терра Банк (Л)
Актив-Банк (Л)
Золоті Ворота (Л)
Єврогазбанк (Л)
Український фінансовий світ (Л) – УФС Банк
Фінростбанк (Л)
Південкомбанк (Л)
Банк Старокиївський (Л)
Промекономбанк (Л)
Автокразбанк (Л) – АКБ Банк
Західінкомбанк (Л)
ІНТЕРБАНК (Л)
Банк Форум (Л)
Меркурій (Л)
Брокбізнесбанк (Л)
Реал Банк (Л)
Банк Даніель (Л)
Банк Таврика (Л)
ЕРДЕ Банк (Л)
Хто може потрапити в ряди неплатоспроможних?
Почнемо з того, що основним критерієм для НБУ, щоб визнати банк неплатоспроможним, є достатність капіталу. Деякі банки не виконали цей показник до 1 січня, чим це закінчилося для них, ми вже знаємо.
Другий етап збільшення капіталу продовжено до літа 2017 року. Якщо банк до цього часу не виконає норму, його визнають неплатоспроможним.
Іншими словами, до 11 липня на ринку не повинно залишитися банків, чий статутний капітал буде становити менше 200 млн гривень. На даний момент цим вимогам не відповідає 48 банків!
Цікаво, що такий показник на даний момент виявився не по зубах навіть великим установам, таким як Citi Банк, МІБ (який частково належить Порошенку). Середні банки, такі як А-банк повинні будуть збільшити свій капітал практично вдвічі.
Напрошується запитання: немає можливості виконати самостійно норматив – ліквідація? Ні, є інші виходи з цієї ситуації…
По-перше, це самоліквідація, це збереже клієнтам всі їхні кошти (в т. ч. юридичних осіб). Так вчинили Акціонери Фінбанку (Одеса), на зборах 1 лютого вони прийняли рішення про його ліквідацію.
По-друге, об’єднання банків. Це складний і тривалий процес, оскільки комусь доведеться поступитися, але це може врятувати становище. Враховуючи ситуацію на поточний момент, через півроку це може врятувати робочі місця і кошти клієнтів більше 10 банків.
За словами екс-заступника глави НБУ Владислава Рашкована: “Кількість банків на кінець року буде не більше 75-80 проти 95 зараз. Частина невеликих банків буде закрита через недокапіталізацію, частина заморожених банків самоліквідується, інші об’єднаються – максимум 5-6 угод злиття банків у другій половині року, якщо домовляться власники”.
Антон Фролов
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас