ЄС скорочує залежність від російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС скорочує залежність від російського газу

Енергетика
803
Після всіх вжитих заходів і вивчених з досвіду уроків в енергопостачанні Євросоюзу можна бути більш спокійними в тому, що стосується залежності ЄС від поставок російського газу, вважає заступник голови Єврокомісії (ЄК) щодо Енергетичного союзу Марош Шефчович.
«Безпека енергопостачання важлива (для ЄС – ред.). Ситуація з цим покращилася в 22 країнах з 28-ми», – запевнив заступник голови Єврокомісії, відповідаючи на запитання, чи не турбує Брюссель те, що в нинішньому році в Євросоюзі закупили у Росії безпрецедентні обсяги газу.
Поліпшення безпеки енергопостачання відбулося, по-перше, завдяки
енергоефективності. Держави-члени витрачають менше енергії, ніж раніше. По-друге, стали більш значними обсяги відновлюваних видів енергії у особливо залежних від імпорту енергоносіїв країн. «І, по-третє, ще один важливий фактор: ми зробили висновки з попередніх подій, краще використовуючи інтерконектори з їх інверсійними можливостями», – пояснив Марош Шефчович на прес-конференції в середу в Брюсселі.
«Ми відстежуємо обсяги газу в сховищах і враховуємо проведені два роки тому стрес-тести з використання газу», – додав єврокомісар.
За його словами, ЄС сьогодні знаходиться в більш надійній ситуації, і становище на ринку більш сприятливе. Він дав позитивну оцінку стану Євросоюзу в цій галузі.
«У майбутньому експортери енергоносіїв до Європи повинні зрозуміти, що конкуренція буде жорсткою. Ми діємо на відкритому ринку. Ми хочемо справедливих і прозорих тарифів», – продовжив Марош Шефчович.
Він пообіцяв, що зусилля в галузі диверсифікації джерел енергії продовжаться. Будується «Південний коридор». «Я думаю, що до 2020 року ми будемо отримувати по ньому каспійський газ в Європі», – припустив заступник голови ЄК.
Марош Шефчович також нагадав про «східний» проект в Середземному морі. Крім того, ЄС скористається конкурентною боротьбою за ринки енергії між США та Австралією, розраховуючи отримати в результаті справедливі тарифи.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас