У Швейцарії вчені запасають сонячне тепло на зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швейцарії вчені запасають сонячне тепло на зиму

Енергетика
2578
Швейцарські вчені з лабораторії Empa розробили технологію консервації сонячного тепла у вигляді хімічної енергії для використання в холодні місяці року.
Зараз мало хто зберігає енергію тепла для подальшого використання, а ті, хто це робить, використовують великі і високі цистерни з гарячою водою. Але цей підхід має недоліки. Цистерни такого розміру, що доводиться будувати будівлі навколо них, а переобладнати під них будинки складно і дорого. Крім того, вода в баках постійно втрачає тепло і повинна бути використана протягом декількох тижнів, інакше охолоне. Такому виду опалення часто потрібен запасний варіант.
Система лабораторії Empa відрізняється тим, що запасає тепло у вигляді хімічної енергії. Секретний інгредієнт – гідроксид натрію, також відомий як луг. Конструкція складається з двох основних елементів, пластикового бака з гідроксидом натрію, змішаного з водою, і модуля для заряду і розряду консервованого тепла. Під час процесу заряду енергія, що надійшла з відновлюваних джерел, наприклад, сонячного термального колектора, направляється в розчин лугу, який вбирає тепло, випаровуючи воду. Так він стає концентрованим і може зберігатися місяці і навіть роки. Більш того, його теплоємність в 5 разів вища, ніж у бака з гарячою водою, тобто немає необхідності будувати величезні цистерни.
Тепло, що виділяється під час промислових процесів, так зване скидне, також може бути використано на користь суспільству. Вчені Малайзії та Австралії розробили теплоелектрогенератор, який відновив 67% витраченої енергії.
Прототип системи, розробленої швейцарськими інженерами, працює у них в лабораторії вже близько року, пише Seeker. За словами Бенджаміна Фамлі, одного з дослідників проекту, цей спосіб «дозволяє повністю забезпечувати сонячним теплом будівлі, запасаючи його на зиму».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас