Проблемні кредити стануть доступні всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні кредити стануть доступні всім

Кредит&Депозит
1702
Юридичні особи та громадяни тепер можуть не звертатися за допомогою фінансових посередників для купівлі кредитних портфелів збанкрутілих банків. Вони можуть безпосередньо викупити права вимоги за кредитами, які їх цікавлять. Це повинно активізувати торги боргами, на які поки що невеликий попит.
Позики для усіх бажаючих
Фонд гарантування вкладів фізосіб спростив інвесторам купівлю кредитних портфелів банків-банкрутів. Він дозволив купувати права вимоги за кредитами не лише банкам або фінансовим компаніям, як було досі, але також юридичним та фізичним особам.
«Норма про те, що купувати права вимоги за кредитами можуть лише фінансові компанії, в першу чергу не влаштовувала кредиторів неплатоспроможних банків. Адже існуючі донедавна обмеження звужували коло потенційних покупців. З огляду на побажання вкладників, Фонд вирішив внести зміни до положення. Ми сподіваємося, що зняття обмежень і розширення кола покупців сприятиме зростанню конкуренції між учасниками аукціону, а, отже, й ціни продажу. Це важливо, адже 80% активів неплатоспроможних банків – це саме кредити», – повідомила директор департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду Юлія Берещенко.
Однак прямий викуп боржником свого боргу зі знижкою, як і раніше, заборонено, як і купівля боргу поручителів за цим кредитним договором.
Це нововведення має прискорити розпродаж активів неплатоспроможних банків, який поки що йде повільно. У 2015 році Фонд продав їх усього на 1 млрд грн. План на 2016-й становив 12 млрд грн, але в підсумку виручено від продажу 3 млрд грн. В управлінні ФГВФО знаходяться кредити оціночною вартістю близько 90 млрд грн. З них майже половина – кредити пов’язаним особам, які видавалися або під «дуті», або неіснуючі застави, такі як «сміттєві» цінні папери, повідомила Юлія Берещенко.
Якісні проблеми
ФГВФО вирішив змінити підхід до відбору покупців тому, що банки не купують кредити. «Ми б придбали якийсь кредитний портфель, але, як правило, хороших вже немає. Роботи з такими кредитами дуже багато, а ефекту мало. Тому нам вигідніше працювати над створенням власної клієнтської бази», – говорить голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.
У Фонді гарантування не заперечують цю проблему. «Зазвичай як тільки банк визнається банкрутом, навіть ті позичальники, які досі справно платили за кредитами, перестають їх обслуговувати. І що довше нам не вдається продати сам банк або кредитний портфель, то гіршою стає ситуація», – констатує заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Найчастіше борги купують або самі позичальники – через посередника, оскільки прямий викуп заборонено, або конкуренти, які хочуть отримати інструмент тиску на позичальника. Розширення кола покупців має зменшити частку таких угод. «До впровадження системи «ProZorro.Продажі» до 90% таких активів викуповували самі боржники за посередництва фінансових компаній. Після запуску ProZorro кількість незалежних потенційних покупців збільшилася, оскільки ринок став більш відкритим. Тому крок ФГВФО ще більше розкриє ринок і підвищить конкуренцію, а отже, може підвищити і обсяг коштів, отриманих Фондом від продажу прав вимоги», – очікує генеральний директор порталу UBIZ.ua. Олексій Маловічко.
Але покупці – навіть фізичні та юридичні особи – все одно структуруватимуть угоди з купівлі прав вимоги за кредитами, забезпечених заставами, через фінансові компанії, адже факторинг дає фінансові інструменти, які з погляду податкової оптимізації більш цікаві бізнесу, ніж прямий викуп. «Особливо якщо йдеться про продаж прав вимоги до кількох юросіб з ФПГ. З огляду на це, викуп боргів зацікавить насамперед фізосіб, малий та середній бізнес. Адже в даному випадку зникає необхідність користуватися послугами посередника, які в середньому на ринку коштують від 1% до 5% суми боргу», – говорить Олексій Маловічко.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас