Від 17 гривень до сотень тисяч: екстремальні штрафи в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від 17 гривень до сотень тисяч: екстремальні штрафи в Україні (інфографіка)

Особисті фінанси
10774
Поряд зі зростанням мінімальної зарплати до 3200 грн в Україні зросли штрафні санкції за порушення трудового законодавства. Наприклад, за виплату зарплати “в конверті”, а відповідно, несплату ЄСВ, роботодавець сьогодні заплатить 320 тис. грн. Ця цифра викликала неоднозначну реакцію. Багато експертів здивовані такою солідною цифрою.
Штраф за несплату єдиного соцвнеску став не єдиною неприємною новиною для роботодавців в цьому місяці. Так, якщо підприємець відмовить у допуску чиновникам, які стежать за дотриманням трудового законодавства, його покарають на 9600 грн. Але і ці суми – далеко не межа.
Наприклад, штраф за використання нерозмитненого авто може становити 618 тис. грн — саме стільки заплатив торік житель Одеської області за те, що їздив на Volvo з Йорданії. Суд постановив, що водій зобов’язаний заплатити 300% від вартості розмитнення, сума якого залежить від об’єму двигуна, його типу, віку машини.
Та водночас залишаються в Україні і відверто незначні штрафи за серйозні правопорушення. Так, за жорстоке поводження з тваринами, приміром, власник заплатить максимум 357 грн. Юрист Володимир Столітній зазначає, що деякі штрафи сьогодні залишаються низькими через те, що їх роками не переглядали. “Що ж стосується штрафу за недопуск перевіряючого, тут є нюанс: документа, який би регулював їхні права і обов’язки під час перевірки, офіційно немає. Тобто банально немає порядку заходження на підприємство. А якщо директор поїхав у банк, перевірка прийшла, а сейф з усіма документами закритий і ключ тільки у директора? Що далі? Зламувати сейф чи призначати штраф?” — зазначає експерт. Юристи кажуть, що адекватність штрафів повинна переглядати спецкомісія Кабміну або ВР. Вона має перевірити, який збиток завдається і, виходячи з цього, встановити покарання. “Що ж стосується нинішніх штрафів, то я не розумію, як нардепи розраховують ці суми і на чому засновують свої цифри”, — говорить юрист Євген Солодка.
Від 17 гривень до сотень тисяч: екстремальні штрафи в Україні (інфографіка)
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас