Китай і Індія знизять темпи заповнення нафтосховищ в 2017 р. через зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай і Індія знизять темпи заповнення нафтосховищ в 2017 р. через зростання цін

Енергетика
238
Провідні країни-виробники нафти розраховують на зростання цін на нафту завдяки зниженню видобутку, однак уповільнення темпів заповнення стратегічних нафтосховищ Китаю і Індії може створити перешкоди для реалізації цього плану, пише The Wall Street Journal.
Протягом останніх років урядів країн з економікою, що розвивається, які є нетто-імпортерами нафти, формували суттєві стратегічні запаси палива, проте підвищення цін, ймовірно, змусить їх скоротити закупівлі, вважають експерти.
У період спаду на нафтовому ринку поповнення резервів таких країн, як Китай і Індія, було важливим джерелом попиту, стримуючим темпи падіння цін на нафту. В результаті вільні обсяги в нафтосховищах цих країн різко скоротилися, і подальші закупівлі будуть обмеженими з урахуванням збільшених цін.
“Китай показав відмінну стратегію закупівель нафти, – коментує аналітик нафтової галузі з BMI Research Крістофер Хейнс. – Ми вже почали відзначати певне пом’якшення закупівель, протягом року ми продовжимо відслідковувати цей фактор”.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вимагає від країн-учасниць підтримки запасів нафти на достатньому рівні для покриття 90 діб нетто-імпорту. Найбільші стратегічні резерви нафти в світі у своєму розпорядженні мають США – 695 млн барелів, або близько 149 днів імпорту.
Китай і Індія не є членами МЕА, але намагаються дотримуватися тих самих орієнтирів.
За оцінками BMI Research, в 2016 році закупівлі Китаю і Індія для поповнення резервів допомогли збільшити світовий попит на нафту в середньому на 760 тис. барелів на добу (б/д), хоча поки незрозуміло, який обсяг пішов в стратегічні, а який – в комерційні резерви. Проте ці обсяги рівноцінні майже половині приросту світового попиту на нафту в минулому році.
Найсвіжіші офіційні дані щодо стратегічних резервів КНР були оприлюднені ще у вересні і стосуються стану на початок 2016 року – 235 млн барелів нафти, що перевищує ємність відомих державних нафтосховищ. Швидше за все, Китай використовує комерційні сховища або танкери, відзначають аналітики Energy Aspects.
“Ми не очікуємо, що Китай повністю припинить нарощування запасів. Однак навіть якщо вони знизять закупівлі на 300-400 тис. б/д, наслідки для світових ринків будуть істотними”, – говорить К.Хейнс з BMI Research.
Крім того, досягненню цілей ОПЕК та інших нафтовидобувних країн можуть перешкодити продажі нафти зі стратегічних резервів США: раніше в січні міністерство енергетики США оголосило про плани продати 8 млн барелів нафти, щоб знайти кошти для модернізації стратегічних резервів (SPR).
Разом з тим інші країни Азії вже заявили про наміри збільшити стратегічні резерви в цьому році: Індонезія планує поповнити їх на 25 млн барелів нафти, а Непал будує нові потужності для розміщення нафтопродуктів.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас