"Жах" із Давосу: чи варто боятися Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Жах" із Давосу: чи варто боятися Україні

Казна та Політика
1253
Перші дні правління нового президента США Дональда Трампа супроводжуються досить похмурими прогнозами. Багато політиків, журналістів, економістів і дипломатів пророкують світу початок нової політичної кризи, яка може назавжди змінити життя цілої планети. Здавалося б, Україні, яка з криз перманентно не вилазить, вже нічого не страшно. Однак майбутнє може легко спростувати це твердження. Як вже бувало не раз. Наскільки ж великою є ступінь найвищої загрози і чим це може обернутися.
Трамп, Ле Пен і все-все-все
Одним з тих, хто гучно оголосив про своє песимістичне бачення майбутнього, став російський політик Анатолій Чубайс. Зробив він це під час чергового Всесвітнього економічного форуму в Давосі.
“Ось, мабуть, найточніший опис цьогорічного Давосу — це відчуття жаху від глобальної політичної катастрофи. Причому, зауважте, по економіці нічого катастрофічного не відбувається, глобальна економіка зростала торік, в 2017 році очікується зростання…” — заявив Чубайс.
При цьому він додав, що учасники форуму вважають, ніби “світ, побудований після Другої світової війни, валиться” на тлі інавгурації президента США Дональда Трампа.
Чи має Чубайс рацію? Певною мірою так. Одна з головних причин загальних побоювань — непередбачуваний Дональд Трамп — настільки часто розповідав американцям про принади своєї “політики світового невтручання” під час передвиборної кампанії, що тепер просто зобов’язаний втілити її в життя. Ну або хоча б спробувати.
А враховуючи особливості характеру нового президента США — світу точно треба краще “пристебнути ремені” і приготуватися до радикальних змін. Особливо в питаннях загальної безпеки. Втім, може, це не так вже й погано, адже після вибухів на вулицях європейських міст стало остаточно ясно, що система світового правопорядку потребує радикальних змін.
Крім того, за перемогою Трампа на виборах була неминуча активізація європейських політиків праворадикального спрямування, які традиційно тяжіють до Кремля. Одним з найбільш одіозних є кандидат в президенти Франції Марін Ле Пен, яка спершу засвітилася в нью-йоркській резиденції Трампа, а після цього привселюдно заявила про те, що вважає анексію Криму законною.
Смутний час
“Я б не використовував настільки сильних слів. Є невизначеності, і в світі ця невизначеність більша, ніж коли-небудь раніше. Але особисто у мене позитивний настрій”, — відповів на “жахливу” заяву Чубайса гендиректор компанії Telenor Сігве Брекке в кулуарах Давосу.
Слово “невизначеність”, застосоване Брекке, добре підходить для характеристики нинішнього стану справ у світовому співтоваристві. Дійсно, ніхто не знає, яким президентом буде Дональд Трамп, чи переможе на виборах Марін Ле Пен, як проголосують виборці в Німеччині і де може рвонути чергова бомба терористів-смертників. Почуття страху в такій ситуації цілком зрозуміле, але це ще не привід для паніки.
“Світ, безумовно, переживає кризу. Тому що до влади приходять популісти і комерсанти за типом Трампа, і у багатьох країнах такі люди також активізувалися. Вони зрозуміли, що є шанс повернути світ зі стану, де панують принципи і право – в стан, де панують просто гроші”, — сказав журналіст Айдер Муждабаєв.
Ще одна проблема
Водночас не можна забувати і про інше джерело світової нестабільності, яке, на жаль, розташувалося настільки близько до України.
“Безумовно, Росія намагається змінити весь світ з допомогою гібридної війни, яка вже йде всюди. Наміри зрозумілі вже багатьом політикам в Європі і США, але думаю, що незважаючи на фриковість Трампа та багатьох інших європейських політиків, світ, похитнувшись, все ж повернеться у свій нормальний стан, знайдуться політики та інституції, які протистоятимуть цій політичній кризі”, — сказав Муждабаєв.
“Глобальні процеси є, але вони почалися сьогодні. Порушення світового порядку вчинив товариш Путін ще в момент анексії Криму. Саме тому, незважаючи на всі старання Кремля, світова громадськість так і не визнала Крим російським, і я впевнена, що ніколи і не визнає. Тому для припинення цих згубних процесів потрібно змінювати політику Росії. Без цього нічого не вийде”, — висловила думку російська опозиціонерка Ольга Курносова.
Незважаючи на всі заяви песимістів, очевидно, що ховати Захід, як основу світового правопорядку — поки зарано. У цієї цивілізації є величезний запас міцності, накопичений за роки великих і малих катастроф. Загроза його основ неминуче викличе згуртування суспільства і вихід боєздатної еліти, готової до захисту західних засад. Правда, це ще попереду. Адже президентство Трампа та дезорієнтація Америки затягують період сумбуру в демократичній частині світу.
Олександр Подобрій
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас