Індійці здали на $9 млрд більше купюр, ніж обсяг валюти в обігу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індійці здали на $9 млрд більше купюр, ніж обсяг валюти в обігу

Світ
3287
Банки Індії вилучили у населення купюри номіналом 1000 і 500 рупій старого зразка в сумі, що на 600 млрд рупій ($9 млрд) перевищує обсяг даних купюр в обігу, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на звіт ЦБ Індії, який опинився в розпорядженні.
“Зазвичай так не буває, – заявив Суджан Хаджрі, який очолював індійський центробанк у 1993-2006 роках. – Обсяг грошей на руках у населення зазвичай не повинен бути більшим від обсягу грошей в обігу. З іншого боку, країни нечасто проводять вилучення купюр у населення”.
За попередніми даними, загальна сума вилученої готівки становила 9,7 трлн рупій. З 1 квітня зберігання і використання купюр старого зразка будуть вважатися кримінальним злочином.
Раптове виведення старих купюр з обігу націлене на боротьбу з корупцією і ухиленням від сплати податків. За даними влади, такі гроші часто підробляли і використовувалися для фінансування терористичних атак бойовиків-ісламістів. Між тим багато експертів пророкують різкий негативний ефект реформи на економіку країни, оскільки купюри номіналом 500 і 1000 рупій в Індії складають 85% обороту всіх готівкових грошей, при цьому економіка країни побудована в основному на готівкових розрахунках.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас