Як зміняться податки для українців у 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться податки для українців у 2017 році

Казна та Політика
2108
З 1 січня 2017 р. вперше за довгий час мінімальна зарплата в Україні “відірвалася” від прожиткового мінімуму для працездатних громадян. Як відомо, мінімалка складе 3,2 тис. грн., а прожитковий мінімум — 1,6 тис. грн. (з 1 травня — 1684 грн., з 1 грудня — 1762 грн). Відповідно змінюються і різні розрахункові величини, прив’язані до цих показників.
Цінні подарунки
Як повідомила аудитор Crowe Horwath Оксана Зайцева, оскільки мінімальна зарплата зросла вдвічі, практично всі пільги з податку з доходів фізосіб (ПДФО) урізали наполовину. Це зробили, щоб підсумкові суми пільг залишилися приблизно на колишньому рівні.
Наприклад, у 2016 р. оподаткування подарунка не проводилося, якщо його вартість не перевищувала 50% мінімальної зарплати на 1 січня звітного року, тобто 689 грн. Тепер цю межу зменшено до 25%, тобто, не потрібно платити за подарунок до 800 грн.
Важливо, щоб цей подарунок був у не грошовій формі. Тоді його вартість не включається в загальну річну декларацію про доходи. Такі подарунки можна отримувати раз на місяць. Більш цінні предмети обкладаються податком.
Його сума розраховується так: від загальної вартості подарунка віднімається 800 грн., а сума, що залишилася, оподатковується як додаткове благо. Вона множиться на коефіцієнт 1,219512 (правила розрахунку пп. “е” 164.2.17 ПКУ) та оподатковується за ставкою ПДФО 18%. Треба також пам’ятати, що 1,5% військового збору потрібно розраховувати від розміру перевищення над неоподатковуваною вартістю без урахування коефіцієнта.
Наприклад, подарунок співробітнику вартістю 3 тис. грн. обійдеться роботодавцю в 483 грн. ПДФО плюс 33 грн. військового збору, разом — 516 грн.
Податкова соціальна пільга стала марною
“Податкова соціальна пільга втратить свою актуальність в цьому році. Вона прив’язана до прожиткового мінімуму і рахується, як і раніше, множенням на коефіцієнт 1,4. Виходить, що мінімальна зарплата, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 2240 грн. Але мінімальна зарплата з 1 січня 2017 року дорівнює 3200 грн.”, — зазначила Оксана Зайцева.
Нагадаємо, що податкова соціальна пільга (ст. 169 ПКУ) була введена для підтримки людей з низьким рівнем доходів.
Вона дозволяє зменшити оподатковуваний дохід, а відповідно і суму ПДФО, що утримується з зарплати працівника. Сума знижки залежить від розміру пільги, на яку має право працівник. Розмір звичайної ПСП залишився колишнім — 50% від прожиткового мінімуму, тобто 800 грн.
“У 2017 році це буде актуально тільки для тих, хто зайнятий неповний робочий день або працює за сумісництвом”, – пояснює директор Палати податкових консультантів Віталій Смердов.
Крім того, ПСП стане у нагоді працівникам, які утримують двох і більше дітей до 18 років. Їм надають 100%-ву або 150%-ву податкову соціальну пільгу у розрахунку на кожну дитину. Граничний розмір доходу для застосування пільги (2240 грн) множиться на кількість дітей.
Скажімо, якщо у самотньої матері троє дітей до 18 років, то вона має право в 2017 році на одержання 150% ПСП у сумі 1200 гривень, за умови, що її дохід за місяць не перевищить 6720 гривень (2240 грн × 3). Важливо відзначити, що право на підвищення граничного розміру доходу для ПСП за рахунок кількості дітей має тільки один з батьків. Податковою пільгою можна користуватися до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років.
Як рахувати ЄСВ
Мінімальний страховий внесок у 2017 році становить 22% від мінімальної зарплати або 704 грн. Його треба платити в будь-якому випадку, якщо дохід працівника недотягує до мінімальної зарплати.
“Зрозуміло, закон забороняє платити менше мінімальної зарплати. Але тут є важливий нюанс: якщо виконана місячна норма праці”, — пояснює Оксана Зайцева.
Отже, якщо працівник трудиться менше 8 годин на день, працює неповний тиждень чи за сумісництвом, його зарплата може бути нижче мінімальної. Але тільки в разі роботи за сумісництвом не потрібно підтягувати сплату ЄСВ до мінімального рівня.
Максимальний дохід, що обкладається ЄСВ (ставка 22%) встановлено у розмірі 25 прожиткових мінімумів. Відповідно, з 1 січня по 30 квітня 2017 року він становитиме — 40 тис. грн., з 1 травня — 42,1 тис. грн., з 1 грудня — 44050 грн. Нагадаємо, що всі доходи понад ці суми не обкладаються ЄСВ.
Багатьом залишалося неясним, як бути з договорами цивільно-правового характеру, оскільки доходи за такими договорами не є зарплатою за визначенням. Скажімо, майстер може виконувати послугу одну годину на день.
“Тут також немає необхідності донараховувати ЄСВ до мінімалки. Однак, якщо таку роботу виконує штатний співробітник, у якого є оклад, то при загальному доході (за договором і ставкою) менше мінімального, доведеться платити за нього ЄСВ у розмірі 704 грн.”, — пояснюють в Crowe Horwath.
Хоча зазвичай доходи з двох джерел перекривають розмір мінімальної зарплати. За виявлені порушення накладається штраф.
Штрафи за свідченнями
Штрафи, навпаки, прив’язані до мінімальної зарплати. З 2017 року змінилася редакція КЗпП. Зокрема, ст. 265, де встановлена відповідальність за порушення трудового законодавства, була доповнена правом контролерів штрафувати на 3 мінзарплати (9,6 тис. грн) за недопуск до перевірки або перешкоджання їй.
“Що будуть вважати перешкодою — фізичний недопуск або ненадання інформації, поки невідомо. Або інспектори будуть трактувати так спроби підприємців довести свою правоту”, — говорить Оксана Зайцева.
Враховуючи, що штрафи можуть з 3 мінімалок відразу перетворитися на 100 (320 тис. грн), якщо перевіряючі прийшли контролювати легальність працевлаштування всіх, хто знаходиться на підприємстві, а також легальність грошових виплат за працю, це суттєва небезпека для бізнесу.
“Інспекція з праці вже займає почесне третє місце за “проблемністю” для бізнесу після Антимонопольного комітету та контролю трансфертного ціноутворення”, — зазначає партнер OMP Tax&Legal Дмитро Михайленко.
За його словами, виявити факти повної зайнятості при зарплаті менше мінімальної або виплати зарплат у конвертах перевіряючі можуть тільки за допомогою свідчень самих співробітників.
“У всякому разі, поки нам відомі тільки випадки, коли податкові міліціонери зв’язуються зі звільненими співробітниками і запрошують їх до себе розповісти про реальному розмірі зарплати і умов праці. З 10 таких знайдеться два-три людини, які напишуть потрібні свідчення”, — розповідає юрист.
Раніше донарахування ЄСВ і ПДФО не дотягували до порушення кримінальної справи. Але фіскали можуть передати цю інформацію контролерам інспекції з праці.
“Працівникам в цьому випадку варто пам’ятати, що вони мають право не давати ніяких свідчень без свого адвоката”, — говорить Михайленко.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас