Орендарям в Україні починають викручувати руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Орендарям в Україні починають викручувати руки

Нерухомість
7182
Власники приміщень, що здаються в оренду, занервували, побачивши, наскільки стрімко знецінюється гривня. І задумалися про перестраховку.
Взяли паузу
За словами київських ріелторів, частину угод оренди зараз заморозили через коливання курсу долара. Незважаючи на високий попит на нежитлові приміщення, в січні власники не поспішали підписувати договори навіть для сильних брендів, чи то торгівля, чи мережі громадського харчування.
“Складалося враження, що вони гальмували угоди, щоб не продешевити. Адже отримувати плату будуть, на відміну від більшості власників житлової нерухомості, через банки, за безготівкою. Вони планують підписати договори оренди вже за ставками, адекватними курсу, що підвищився”, – зазначила директор компанії Best & Seller Ірина Луханіна.
Однак більшість експертів упевнені, що наш ринок вже натренований кризами і має відпрацьовані механізми захисту доходів власників і пошуку компромісу з орендарями.
“Девальвація гривні? Згадайте темпи її падіння в 2014-му. Те, що сталося в грудня 2016 – січні 2017 – дуже м’яка зміна. Так що нічого нового не вигадували, використовували антикризові напрацювання минулих років”, – розповіла директор Української торгової гільдії UTG Євгенія Локтіонова.
Тоді, щоб утримати перспективних орендарів, договори масово перепідписувалися, а долари спішно міняли на гривні. Врізалися і терміни, обговорювалися умови перегляду ставок раз на півроку в залежності від ситуації на ринку.
“Тільки в минулому році знову почали фіксувати ставки в доларах (плата все одно йде в гривні). Навіщо? Для оцінки успішності бізнес-моделі необхідний такий перерахунок, це світова практика”, – пояснила Локтіонова.
І в цілому гривневі ставки почали зростати, за рік в середньому вони підвищилися на 10%. Зараз, за ​​її словами, мало що змінилося.
Договори підписуються в гривні, але в них є пункти, які регулюють перегляд умов раз на три місяці, якщо курс долара до гривні вийде за певний коридор (зазвичай допускають 10% коливання).
При цьому Локтіонова не заперечує імовірної затримки підписання договорів на деякі приміщення, однак впевнена, що викликано це великою конкуренцією на них. “Все залежить від якості приміщення. Якщо воно “потокове”, з хорошою локацією, то власник вибирає, кому йому вигідніше здавати. І торгується на підвищення”, – зазначила вона.
Гнучкі умови
На думку керуючого директора компанії ARPA Real Estate Михайла Артюхова, в ситуації “валютної гойдалки” зрозуміле бажання власника перейти на доларові ставки.
“У будь-якому разі це завжди договір двох сторін. На щастя, криза вже навчила обидві сторони розмовляти, аргументувати свою позицію і приходити до компромісу”, – зазначив він.
Один з цивілізованих способів, застосовуваний в торговій нерухомості і ресторанному бізнесі – відносно невелика ставка без прив’язки до валюти плюс відсоток від виторгу. Його, звісно, поки не всі готові показувати, але цивілізовані методики онлайн відстеження ефективності бізнесу, впевнений експерт, стануть нормою вже через кілька років.
Для офісної нерухомості тенденцією стає комплексне використання площ.
“Коворкінг, суборенду вже використовують все частіше. Як компанії, які орендують великі приміщення, так і невеликі. Припустімо, одну з трьох переговорних активно просувають під навчальний центр. З’явилися навіть нішеві бізнеси, які допомагають знаходити клієнтів під такі вільні поки що площі”, – пояснив Михайло Артюхов.
Що ж стосується порожніх вже багато років приміщень (навіть в центрі), то експерт пояснив це “особливістю мотивації власників”.
“Є ті, які можуть чекати і десять років якогось свого особливого клієнта. І не пустять в приміщення орендаря, який не сподобався їм, мовляв, той “зіпсує” ї м інтер’єр”, – говорить Артюхов.
А ось Локтіонова вважає таку поведінку безглуздою: “Комунальні платежі на нежитлову нерухомість набагато вищі, ніж на житлову, плюс податок на неї і землю. Навіщо приміщення, яке приносить тільки витрати? Орендарів треба пускати, це завжди вигідніше для власника, ніж очікування закінчення кризи”.
Оксана Гришина
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас