Безсердечний МВФ? Чи підвищить Україна пенсійний вік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безсердечний МВФ? Чи підвищить Україна пенсійний вік

Казна та Політика
1513
Прихід нового 2017 ознаменувався для України продовженням квесту “Ще один рік на реформи” від ключового кредитора нашої країни – Міжнародного валютного фонду. І однією з його найбільш болючих, але актуальних вимог знову позначена пенсійна реформа. Чи варто готуватися українським пенсіонерам до кардинальних змін в доступному для огляду майбутньому?
Три бажання МВФ
Згідно з новими планами кредиторів, вони очікують, що влада України, нарешті, розставить всі крапки над “і” в питанні пенсійної реформи вже до кінця березня 2017 року. Відзначимо, що в нинішньому проекті Меморандуму з МВФ її завершення планувалося ще в грудні 2016 року. Однак через відсутність виконання даної вимоги, кредитор відсунув дедлайн, але, разом з тим, зробив свої умови більш жорсткими.
Так, тепер в МВФ чекають від України поступового підвищення пенсійного віку для всіх: для чоловіків – на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017 року, для жінок – на шість місяців після 2021 року, доти, доки пенсійний вік всіх громадян, незалежно від статі, не досягне 63 років до 2027 року.
Що стосується тривалості робочого стажу, необхідного для виходу на пенсію, то в новому маячку МВФ закладено його підвищення до 25 років з січня 2017 року з одночасним введенням мінімального страхового стажу 16 років.
Зараз же необхідний робочий стаж складає 15 років і повинен поступово підвищуватися на рік до 2036 року – тоді він складе 35 років.
Чи погодиться Україна?
Незважаючи на досить категоричні умови МВФ, в Кабміні запевнили, що це всього лише побажання, і Україна не зобов’язана перед жодним інститутом реалізовувати такий план.
“У нас немає ніяких зафіксованих зобов’язань підвищувати пенсійний вік. Цього немає ні в Меморандумі з МВФ, ні в наших зобов’язаннях перед іншими інститутами. Я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не зроблять жодного кроку щодо підвищення пенсійного віку”, – заявив віце- прем’єр-міністр Павло Розенко.
Що стосується підвищення, яке вже здійснюється в Україні, то чиновник нагадав, що воно ніяк не пов’язане з вимогами МВФ і обумовлено виключно тієї реформою, яка була реалізована ще в 2011 році, за часів президентства Віктора Януковича.
До того ж, Розенко підкреслив, що даний крок не зробив жодного позитивного впливу на “дірку” в бюджеті Пенсійного фонду. Так, якщо в 2011 році вона становила близько 40 млрд грн, то після “реформаторського” рішення Януковича і Ко її масштаби розширилися вже до 140 млрд гривень!
Як бачимо, в Кабміні явно не вважають підвищення пенсійного віку панацеєю від усіх бід. Однак сенс пенсійної реформи не полягає лише в цьому кроці, тому в її рамках уряд планує реалізувати кілька інших важливих рішень, а саме зменшення страхового стажу, градацію пенсіонерів на чотири категорії, а також скасування всіх надбавок до пенсій.
За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, дати хід таким ініціативам влада планує вже в березні поточного року, подавши відповідний законопроект до Верховної Ради. Якщо парламент проголосує за нього, то документ вступить в силу вже в липні 2017 року.
Страховий стаж
У Кабміні його хочуть знизити до 15 років, щоб вже з 1 січня 2018 року 30% українців змогли розраховувати на пенсії від держави. Нагадаємо, що раніше пропонувалося, щоб станом на 1 січня 2021 року страховий стаж громадян, які мають право на пенсію, становив не менше 20 років при загальному трудовому 30 років. Однак в такому випадку на держвиплати зможуть розраховувати лише 8% потенційних одержувачів.
Пенсіі за категоріями
У плани влади також входить градація пенсійних виплат таким чином:
1) За віком (за рахунок коштів Пенсійного фонду). Одержувачі даного виду виплат зможуть купувати страховий стаж, а також, можливо, втратять можливість поєднувати отримання зарплати і пенсії.
2) За інвалідністю (за рахунок коштів Фонду соціального страхування).
3) За втратою годувальника (за рахунок коштів Фонду соцстраху).
4) За вислугою років (пенсії для військових, які відслужили 25 років. До 60 років будуть виплачуватися з Держбюджету, після – з Пенсійного фонду). Громадяни, що входять в дану категорію, будуть платити ЄСВ меншу кількість років, проте в подвійному розмірі.
Скасування надбавок
На думку Реви, цей крок дозволить вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду вже до 2024 року і зрівняти підхід до нарахування пенсій незалежно від того, де і яку посаду обіймала людина.
Транш МВФ: бути чи не бути
За словами Розенка, підвищення пенсійного віку жодного разу не було обов’язковою умовою кредиторів для виділення чергового траншу.
“Я думаю, що ні для кого не секрет, що в МВФ давно говорять про необхідність такого кроку, як підняття пенсійного віку. Але моя принципова позиція залишиться незмінною. Вважаю, що такий крок не вирішить проблем пенсійної системи України”, – вкотре підкреслив віце-прем’єр.
Разом з тим, він озвучив вельми обнадійливий прогноз щодо ймовірності отримання нового кредиту в $1 мільярд.
“Зараз йде активний переговорний процес і обговорення. Як тільки буде узгоджений текст Меморандуму, то можна буде відразу говорити про те, що Україна дуже серйозно наблизиться до отримання траншу. Україна виконувала ті речі, які були зафіксовані в попередніх Меморандумах”, – запевнив він.
Однак розраховувати на те, що домовитися з вимогливим МВФ вдасться без праці, не варто. За словами Розенка, це пов’язано саме з тим, що українська сторона наполегливо відстоює своє бачення реформи, яка повинна відбутися, але не на шкоду тим, заради кого вона замислювалася.
Рішучість української влади надихає: вона є незаперечним доказом того, що жодні вказівки МВФ, що йдуть врозріз з інтересами України, не будуть миттєво втілені в життя на шкоду кожному з нас. Але разом з тим, напевно, всі розуміють, що сучасна пенсійна система нашої країни не має права на життя і веде людей до краю прірви. Тому головним завданням уряду як і раніше залишається балансування на кулі: задобрити кредиторів, отримати транш для пожвавлення національної економіки, але при цьому не втратити почуття реальності і не зробити розмінною монетою заради горезвісного $1 млрд простих українських пенсіонерів.
Вікторія Довгань
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас