Кириленко детально розповів про стипендії в коледжах і університетах у 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кириленко детально розповів про стипендії в коледжах і університетах у 2017 році

Особисті фінанси
6331
В Україні в 2017 році на виплату стипендій заклали майже 6 млрд гривень, а з них – близько 4 млрд грн – на академічні стипендії у вищих навчальних закладах Міністерства освіти і науки, майже 1 млрд грн – на соціальні стипендії та 1 млрд грн – на академічні стипендії для студентів вищих навчальних закладів, підпорядкованих МОЗ, Мінкульту і т.д.
Про це розповів Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.
За його словами, в 2017 році стипендіями буде охоплено понад 50% студентів, і цей показник вищий, ніж середньоєвропейський.
Кириленко також повідомив, що цього року звичайна стипендія у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації складе 830 грн, підвищена – 1207 грн (наприклад, у 2016 році підвищена стипендія в таких закладах була 692 грн).
У вузах III-IV рівнів акредитації звичайну стипендію підвищили порівняно з минулим роком на 33% і вона дорівнює 1100 грн, підвищена – 1600 грн (збільшена на 73% порівняно з 2016 роком).
“Стипендії для студентів окремих спеціальностей – природних, інженерних – будуть ще вищими: звичайна складе 1400 грн, підвищена – 2037 грн. Це показує курс уряду на забезпечення набору на ті спеціальності, які є гостродефіцитними, але вкрай необхідними для країни”, – наголосив Кириленко .
Він пояснив, що академічні стипендії в 2017 році призначать тим студентам, які зайняли високі місця в рейтингу, складеному вузами. Тобто, кожен навчальний заклад розробить свої критерії для складання рейтингу, який буде затверджено вченою радою університету з обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування. Віце-прем’єр-міністр зазначив, що на 90% місця в рейтингу визначить академічна успішність, а на 10% – це ті бонуси, які можуть бути додатково надані студенту за його активну громадянську позицію, спортивні досягнення і т.д.
“Активні студенти, які добре вчаться, і особливо ті, які обрали гостродефіцитні спеціальності, гарантовано повинні отримувати академічну стипендію”, – наголосив Кириленко.
Щодо соціальних стипендій, то вони будуть надходити від Мінсоцполітики та виплачуватиме їх вищий навчальний заклад. Право на отримання соціальної стипендії мають учасники бойових дій у зоні АТО і їхні діти, діти-сироти, діти загиблих бійців, особи, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, діти шахтарів відповідно до закону “Про підвищення престижності шахтарської праці” та інші.
Соціальна стипендія для навчальних закладів I-II рівнів акредитації складе 750 грн, для вузів III-IV рівнів акредитації – 1000 грн, для студентів серед дітей-сиріт – 2000 грн.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас